current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:39

Λετονία: Στους 12 οι νεκροί από την κατάρρευση οροφής σε σούπερ μάρκετ

Στους 12 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την κατάρρευση οροφής σούπερ-μάρκετ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Δημοσίευση 05:39’
αρθρο-newpost

Στους 12 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την κατάρρευση οροφής σούπερ-μάρκετ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Στους 12 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την κατάρρευση οροφής σούπερ-μάρκετ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

«Στις 6 π.μ. (τοπική ώρα), 12 άνθρωποι είχαν βρεθεί νεκροί, τρεις απ’ αυτούς ήταν μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της Λετονίας Βικτορία Σεμπέλε, προσθέτοντας ότι τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ πυροσβέστες.

Η οροφή του κτηρίου κατέρρευσε γύρω στις 6 μ.μ. της Πέμπτης. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο καταπλακώθηκαν από συντρίμμια εξαιτίας μιας νέας κατάρρευσης.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι πιθανώς ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς είναι ακόμα άγνωστο πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, φαίνεται το κατάστημα Maxima να περιβάλλεται από πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα και τους διασώστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μετακινήσουν τα συντρίμμια και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από αυτά.

Το πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Νιλς Ούσακοβς, πως εικάζεται ότι περίπου 70 άτομα βρίσκονται ακόμα κάτω από τόνους μπετόν.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 36 άτομα, ενώ η αστυνομία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Τουλάχιστον 60 στρατιώτες κλήθηκαν στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να βοηθήσουν τα συνεργεία διάσωσης, δήλωσε ο στρατός στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.

Τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν ότι τρεις γερανοί ανασύρουν τσιμεντόλιθους από την οροφή ούτως ώστε οι διασώστες να μπορούν να πραγματοποιήσουν το έργο τους, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για περαιτέρω κατολισθήσεις.

Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το έργο διάσωσης πιθανώς θα συνεχιστεί για ακόμα πολλές ώρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης της οροφής του κτηρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην οροφή πραγματοποιούνταν έργα για την κατασκευή ενός «ρουφ γκάρντεν».

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλοβσκις.

Ένα μεγάλο τμήμα της στέγης, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, του εμπορικού κέντρου όπου στεγαζόταν το σούπερ-μάρκετ Maxima κατέρρευσε και έπειτα το κτήριο έπεσε «σαν χάρτινος πύργος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αντρίς Αμέρικς. Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της χώρας.


σχετικα αρθρα