Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Και ξαφνικά, κάτι κινείται πάλι στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Ντερβίς Ερόγλου για γεύμα στην πράσινη γραμμή, στο εστιατόριο Chateau Status στη νεκρή ζώνη.

Το σημείο είναι δύο βήματα από το ελληνικό φυλάκιο στο Λήδρα Παλάς, στην ουσία υπό την δικαιοδοσία του ΟΗΕ και έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν.

Με δεδομένο ότι στο γεύμα θα συμμετάσχουν και οι δυό διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ορτουγ, δεν θα πρόκειται απλώς για μια συνάντηση ώστε να σπάσει ο πάγος, το Κυπριακό θα είναι το κυρίως μενού και ενδεχομένως Αναστασιάδης και Ερόγλου να μπορέσουν να συμφωνήσουν στο κοινό ανακοινωθέν που ως τώρα αποτελεί το μείζον εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

Κάποια μετακίνηση από την πλευρά της Άγκυρας θα πρέπει να υπήρξε πάντως. Να σημειωθεί ότι γι' αυτήν την εξέλιξη, είχε σπεύσει να προϊδεάσει χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, μιλώντας από τις ΗΠΑ για παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει ακόμα στο Κυπριακό.

Τόσο το προεδρικό, όσο και η Τουρκοκυπριακή παράνομη διοίκηση έσπευσαν να διαρρεύσουν πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες για ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές και πρόοδο στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μπορεί οι δυό πλευρές να «κλείσουν» αυτό το ζήτημα τη Δευτέρα και να περάσουν στο ουσιαστικό στάδιο. Λύση μέσα στο χειμώνα φαίνεται πάντως πια πιο πιθανή στους Κυπρίους.

Για την ελληνική κυβέρνηση, αυτά δεν είναι τα καλύτερα νέα. Γιατί είναι πολύ πιθανό, η εκκρεμότητα με το κοινό ανακοινωθέν να αρθεί και από αυτό το σημείο οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα, η πίεση από τις ΗΠΑ είναι άλλωστε τεράστια.

Αν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει καταφέρει να επιζήσει ως την άνοιξη, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαδικασία που επιβάλλει μείζονος σημασίας αποφάσεις στο εθνικό ζήτημα. Θα προτιμούσε όμως να μη βρεθεί, όλοι ξέρουν ότι δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση για κάτι τέτοιο.