Ο Βίκτορ Μπουτ ζήτησε την υποστήριξη της Μόσχας λίγους μήνες πριν αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ, κατηγορίες παράνομης διακίνησης όπλων στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

"Θα εκτιμούσα την υποστήριξη οποιουδήποτε πολιτικού άνδρα της Ρωσίας", δήλωσε ο Μπουτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.

Ο Μπουτ, πρώην αξιωματικός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε μεταγωγικά αεροσκάφη για να μεταφέρει όπλα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιούσε επτά ψευδώνυμα και θεωρείται από ορισμένους ως πρώην μέλος των υπηρεσιών πληφοροριών του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με ρωσικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπουτ είχε συνεργαστεί τη δεκαετία του 1980 στη Μοζαμβίκη με τον νυν αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιγκόρ Σέτσιν. Ορισμένες πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος είχε "περάσει" παλαιότερα από την KGB.

Ερωτώμενος ωστόσο για τον Σέτσιν από την εφημερίδα, ο Μπουτ απάντησε: "Δυστυχώς δεν τον γνωρίζω. Θα χαιρόμουν όμως να τον γνωρίσω".

Ο 44χρονος Μπουτ εκδόθηκε από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο και η δίκη του είχε οριστεί αρχικά για τον Σεπτέμβριο αλλά την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, η Ρωσία μπορεί να "ανταλλάξει" τον Μπουτ με τον τον Αντρέι Κλιούτσεφ, Ρώσο στρατιωτικό που εκτίει ποινή 18ετούς κάθειρξης για κατασκοπεία.

Από την άλλη πλευρά ο συνήγορος του Μπουτ, Βίκτορ Μπουρόμπιν, δήλωσε πάντως "έκπληκτος" με την πληροφορία αυτή και χαρακτήρισε "απίθανη" μια τέτοια ανταλλαγή. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ανταλλαγή του Μπουτ με "οποιονδήποτε".