Οι σημαίες θα είναι μεσίστιες στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, 50η επέτειο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ημέρα πένθους για τον θάνατο του εκσυγχρονιστή προέδρου που παραμένει μισό αιώνα μετά νέος και ωραίος στις καρδιές των Αμερικανών.

«Ας αξιοποιήσουμε την κληρονομιά του, σήμερα και στις δεκαετίες που έρχονται. Ας αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δοκιμασίες με το πνεύμα που ενσάρκωνε: αυτόν το θαρραλέο και άτρωτο χαρακτήρα, τόσο αντιπροσωπευτικά αμερικανικό που πάντοτε έχει οδηγήσει τη χώρα μας να ανθίσταται στις δοκιμασίες, να ορίζει την τύχη της και να οικοδομεί έναν νέο κόσμο», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ολόκληρη τη χώρα οργανώνονται λειτουργίες και κάθε είδους τελετές μνήμης στη μνήμη του 35ου προέδρου των ΗΠΑ. Το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο Ντάλας , την «πόλη του μίσους», όπου ο Τζον Κένεντι έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Τα δύο τρίτα των Αμερικανών τοποθετούν τον JFK πρώτον στον κατάλογο των σύγχρονων αμερικανών ηγετών που θα μείνουν ως εξέχοντες στην ιστορία, πριν από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup.
 
Ο Τζον Φ. Κένεντι, που καταγόταν από εύπορη και ισχυρή οικογένεια της Βοστόνης υπήρξε ο νεότερος και ο πρώτος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία εποχή γεμάτη ελπίδες για τη γενιά του baby boom.

Από τη σύντομη θητεία του, η Ιστορία έχει καταγράψει την αναμέτρησή του με τη Σοβιετική Ενωση κατά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, το κεφάλαιο του «Κόλπου των Χοίρων» με την αποτυχημένη απόβαση των αντιθεστωτικών στην Κούβα και την εκκίνηση του διαστημικού προγράμματος Apollon με την αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη.

Οι φράσεις του «Ich bin ein Berliner» («Είμαι Βερολινέζος») και «μην ρωτάτε τι μπορεί η χώρα σας να κάνει για σας, αλλά τι μπορείτε εσείς να κάνετε για τη χώρα σας», έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια συλλογική μνήμη, μαζί με την αναβίωση του μύθου του «Κάμελοτ» με την εγκατάσταση της νεαρής προεδρικής οικογένειας στον Λευκό Οίκο, με την υπέρκομψη Τζάκι και τα παιδιά να παίζουν στο Οβάλ Γραφείο, και τις σκηνές της δολοφονίας με την Τζάκι στο πλευρό του στην ανοικτή λιμουζίνα στο Ντάλας.

Ο Τζον Φ. Κένεντι είναι θαμμένος στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στα προάστια της Ουάσινγκτον, που δέχεται τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Στον τάφο του ο πρόεδρος Ομπάμα κατέθεσε χθες ένα στεφάνι από λουλούδια.