Στη δημοσίευση φωτογραφιών της κατοικίας του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, προχώρησαν οι εφημερίδες της χώρας, αψηφώντας την κυβερνητική προειδοποίηση πως μια τέτοια κίνηση θα «έσπαγε» τους κανόνες ασφαλείας.

Η κατοικία του Ζούμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μετά τη δημοσιοποίηση πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε 20 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογούμενων για την ανακαίνισή της.

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως όποιος δημοσιεύσει εικόνες ή πλάνα της περιουσίας του Προέδρου, κινδυνεύει με σύλληψη.

Το forum των εκδοτών της Νότιας Αφρικής χαρακτήρισε την προειδοποίηση ως «παράλογη».

Η εφημερίδα Times κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Και λοιπόν; Ας μας συλλάβουν» πάνω από μια εικόνα που πολυτελούς συγκροτήματος.

Η εφημερίδα Star έχει φωτογραφία του σπιτιού με ένα μεγάλο κόκκινο Χ πάνω του και τη λεζάντα: «Μην κοιτάτε! Τι δε θέλουν οι υπουργοί να δούμε».

Ο υπουργός Ασφαλείας, Σιγιαμπόνγκα Κουέλε δήλωσε:

«Κανείς, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, δεν επιτρέπεται να τραβήξει εικόνες και να δημοσιεύσει φωτογραφίες τονίζοντας τα πιθανά σημεία ασφαλείας της κατοικίας».

«Δε γίνεται πουθενά. Δεν έχουμε δει ποτέ εικόνες του Λευκού Οίκου που να δείχνουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Δε γίνεται σε καμία δημοκρατία».

Η προειδοποίηση προκάλεσε τη δημόσια κατακραυγή, με πολλούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο twitter δείχνοντας επίσης φωτογραφίες της Προεδρικής κατοικίας.