Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα τις επιφυλάξεις τους για την πρόταση της Ουκρανίας να ξεκινήσει ένας τριμερής διάλογος με την Ουκρανία και τη Ρωσία, μία ημέρα μετά την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει την προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

«Ενημερωθήκαμε για την πρόταση», που διατυπώθηκε χθες Πέμπτη από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Όμως υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συνομιλήσει «διμερώς» με το Κίεβο και ξεχωριστά με τη Μόσχα.

Η Κοτσιγιάντσιτς σημείωσε ότι «προφανώς» ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει «ευπρόσδεκτος» στη σύνοδο κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους.

Στο μεταξύ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την ΕΕ ότι εκβιάζει και πιέζει την Ουκρανία μετά τη χθεσινή απόφασή της.

«Έχουμε ακούσει απειλές από τους ευρωπαίους εταίρους μας εναντίον της Ουκρανίας, μέχρι και την υποστήριξη μαζικών διαδηλώσεων», σημείωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό αποτελεί πίεση και εκβιασμό. Αν η Ουκρανία και οι ουκρανική ηγεσία θα υποκύψουν σε αυτό τον εκβιασμό θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.