Σχεδόν 6.000 παιδιά στρατολογήθηκαν από ένοπλες ομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε την Παρασκευή ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

«Σήμερα μιλάμε για 5.000 με 6.000 παιδιά, δηλαδή έναν σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας», που έκαναν λόγο για περίπου 3.500 παιδιά, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Ντιαμπατέ, εκπρόσωπος της Unicef στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Μαρτίου από τους αντάρτες Σελεκά, που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα και ανέτρεψαν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Ο πληθυσμός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι κατά 80% χριστιανοί.

Η χώρα πλέον σπαράσσεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων, μεταξύ ομάδων «αυτοπροστασίας» και πρώην ανταρτών Σελεκά.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι πάρα πολύ σοβαρή», υπογράμμισε ο Ντιαμπατέ, κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί.

Η χώρα, που είναι μια από τις πιο φτωχές του κόσμου αν και έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό, διαμάντια και ουράνιο, είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον Ντιαμπατέ, περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την κρίση.

«Το ήμισυ του πληθυσμού είναι μικρότερο των 18 ετών. Πριν την κρίση η κατάσταση δεν ήταν καλή — τώρα είναι χειρότερη», κατήγγειλε.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε και πάλι την ανησυχία της για την κατάσταση στη χώρα, επισημαίνοντας κυρίως «τις γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται υπό καθεστώς ατιμωρησίας».

«Ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί εκ νέου, κυρίως εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων και των διάφορων κοινοτήτων».

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν «ιδιαίτερη ανησυχία για την πολιτική εκμετάλλευση των βιαιοτήτων» και καλούν «τις μεταβατικές αρχές να κάνουν τα πάντα ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση των εντάσεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.