Οι μυστικές υπηρεσιές των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της DIA(Defense Intelligence Agency), Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας σε ακρόαση της Γερουσίας.

"Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι θα αντισταθεί επί μακρό χρονικό διάστημα", είπε ο Κλάπερ μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Αναφερόμενος στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών το χαρακτήρισε "αρκετά ισχυρό" και υποστήριξε ότι στη Μέση Ανατολή το ξεπερνά μόνο το αντίστοιχο σύστημα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, η Λιβύη διαθέτει "πολλά συστήματα" ρωσικής κατασκευής, ένα μέρος των οποίων έχει πέσει στα χέρια των εξεγερμένων. Η Τρίπολη διαθέτει επίσης 31 αντιαεροπορικές θέσεις και ραντάρ που ελέγχουν τις ακτές, όπου είναι συγκεντρωμένο το 80-85% του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Οι λιβυκές δυνάμεις διαθέτουν κυρίως "πολύ μεγάλο αριθμό φορητών εκτοξευτήρων πυραύλων" και η πιθανότητα να πέσει αυτός ο εξοπλισμός "σε λάθος χέρια" συνιστά σημαντική "πηγή ανησυχίας" για τις αμερικανικές υπηρεσίες, κατέληξε ο Κλάπερ.

Ακόμη, ο Κλάπερ είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι είναι καλύτερα εξοπλισμένες, έχουν περισσότερους πόρους επιμελητείας και "μακροπρόθεσμα, το καθεστώς θα υπερισχύσει".

TAGS