Ο Λευκός Οίκος κάλεσε και πάλι σήμερα την αφγανική ηγεσία να υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η έγκαιρη υπογραφή της εάν πρόκειται να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και μετά το 2014.

«Ελπίζουμε για μια συμφωνία που θα υπογραφεί και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν γίνεται να την αφήσουμε για του χρόνου ενώ σχεδιάζουμε τη στρατιωτική παρουσία μας για μετά το 2014», αφού αποσυρθεί από τη χώρα η διεθνής ΝΑΤΟϊκή δύναμη, πρόσθεσε.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο Ουάσινγκτον και Καμπούλ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια Διμερή Συνθήκη Ασφαλείας με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών και των βάσεων που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ πιέζουν ώστε να υπογραφεί σύντομα η συμφωνία αλλά το Αφγανιστάν θέλει να την επικυρώσει μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον ερχόμενο Απρίλιο.