Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως οι τελευταίες ημέρες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες θα είναι δύσκολες, αλλά σημείωσε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε, αλλά αυτές οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο Μόναχο.

«Έχουμε σαφείς ιδέες για το τι θέλουμε. Ωστόσο θα πρέπει να δεχθούμε συμβιβασμούς (...). Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Αλλά δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Τα κόμματα έχουν δώσει διορία ως την ερχόμενη Τρίτη για την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να μπορέσει να ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Οι ομάδες εργασίας επεξεργάζονται συμβιβασμούς πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία και τις τράπεζες ως το ευρώ και την ενέργεια. Αυτές θα παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις στους ηγέτες των κομμάτων, περιλαμβανομένων της Μέρκελ και του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την ερχόμενη εβδομάδα.