Με τους νεκρούς από την κατάρρευση του σούπερ μάρκετ στη Ρίγα να έχουν πλέον φτάσει τους 52, ενώ ακόμη αγνοούνται δέκα άτομα, ο πρόεδρος της Λετονίας χαρακτήρισε «φόνο» το τραγικό περιστατικό, λέγοντας πως έτσι πρέπει να χειριστούν την υπόθεση οι λετονικές αρχές.

Στην κατάρρευση και στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν επίσης τραυματιστεί 40 άτομα -ανάμεσά τους, 13 πυροσβέστες. Το απόγευμα του Σαββάτου νοσηλευόμενα παραμένουν 23 άτομα. 

Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται για τον εντοπισμό δέκα ατόμων που θεωρείται ότι βρίσκονταν εντός την ώρα της κατάρρευσης. Μέρος της περιοχής παρέμενε επικίνδυνο για νέα κατάρρευση, και η πρόσβαση σε αυτό για αναζήτηση επιζώντων ήταν περιορισμένη.

«Πρόκειται για μία υπόθεση στην οποία πρέπει ξεκάθαρα να πούμε ότι ένας τεράστιος αριθμός ανυπεράσπιστων ανθρώπων δολοφονήθηκε, και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε» είπε ο Λετονός πρόεδρος Άντρις Μπέρζινς.

Ενδεικτικά, η επικεφαλής της υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε ότι 16 παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα στο δυστύχημα -σε τρεις περιπτώσεις, και τους δύο γονείς.

Για τo δυστύχημα, το πιο πολύνεκρο στη ιστορία της χώρας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991, έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος.