Η Ευρώπη ζητά περισσότερες αλλάγες από την πλευρά της ουγγρικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν Τύπος σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νέο Νόμο περί Τύπου, που είχε ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή.

Σε σημερινό ψήφισμά τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστεροί ζητούν από την ουγγρική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης και να σταματήσει την κρατική ανάμιξη στην ελεύθερη έκφραση γνώμης, επισημαίνοντας πως η προβλεπόμενη στο Νόμο "υπερρύθμιση" των Μέσων Ενημέρωσης είναι "αντιπαραγωγική" και απειλεί το δημόσιο πλουραλισμό.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέχρι τώρα τροποποιήσεων που έχει αποδεχτεί η ουγγρική κυβέρνηση και να τις εξετάσει ως προς τη συμβατότητά τους με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο κ. Σβόμποντα δήλωσε "σοκαρισμένος" βλέποντας, όπως ανέφερε, την Επιτροπή ως προστάτιδα συμφωνιών, να προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει τις ενέργειες των πολιτικών συμμάχων του Μπαρόζο στην ουγγρική κυβέρνηση.

Προσθέτοντας, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει τον ουγγρικό Νόμο περί Τύπου μόνον ως προς τη συμβατότητά του με την κοινοτική οδηγία για οπτικοακουστικά μέσα, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ προειδοποίησε με την ανάληψη ενός αγώνα από το ΕΣΚ εναντίον των εξελίξεων αυτών, εάν η Επιτροπή δεν υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις από τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους που παρέπεμπαν στην έκφραση ανησυχίας για τις ελλειπείς τροποποιήσεις του Νόμου, που έχουν διατυπώσει πρόσφατα τόσο η ύπατη εκπρόσωπος για Ελευθερία Τύπου του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) όσο και ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη μη συμβατότητα της ουγγρικής νομοθεσίας με τις ευρωπαικές αξίες και τα κεκτημένα στην ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κατήγγειλαν την "πτωχή" πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δηλώνει ικανοποιημένη με τις τροποποιήσεις στον ουγγρικό Νόμο, ενώ οι ίδιοι επισήμαναν πως τα προβλήματα παραμένουν ανέγγιχτα.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Φεβρουαρίου είχε επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Επιτροπή και την ουγγρική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε να προβεί σε αλλαγές στο Νόμο για τις οποίες η αρμόδια για τα ψηφιακά Μέσα Ενημέρωσης, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νέλι Κρόες, είχε δηλώσει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι θα εξακολουθήσει όμως να παρατηρεί την κατάσταση και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί από αναλυτές ως αναδίπλωση της Βουδαπέστης στην μέχρι τότε αδιάλλακτη στάση της, μετά τη διεθνή κατακραυγή, ενώ μια πρώτη αναδίπλωση είχε κάνει η ίδια, αποστέλλοντας στις 31 Ιανουαρίου απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προβεί σε τροποποιήσεις του Νόμου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και τη διαβεβαίωση πως είναι "ανοικτή" στη συζήτηση των "επίμαχων σημείων".

Νωρίτερα η Επιτροπή είχε διαμηνύσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να προειδοποιήσει την ουγγρική πλευρά για ενδεχόμενη επαπειλούμενη πρώτη προσφυγή σε δικαστική διαδικασία, κάτι που θα συνιστά μια εξαιρετικά αρνητική κίνηση απέναντι στην Ουγγαρία η οποία από την 1 η Ιανουαρίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.