Μία σουηδική εφημερίδα ανακάλυψε την “αχίλλειο πτέρνα”, της έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες που βαραίνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, μία αστυνομικός η οποία ήταν υπεύθυνη για τις ανακρίσεις στην αρχή της υπόθεσης, τον Αύγουστο, γνώριζε την μία από τις δύο καταγγέλλουσες για την υπόθεση βιασμού, για την οποία κατηγορείται ο Ασάνζ.

Η αστυνομικός έκανε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook πολλά δυσμενή σχόλια για τον 39χρονο Αυστραλό, γράφει η εφημερίδα που αποκάλυψε την "υπόθεση Ασάνζ" στις 21 Αυγούστου.

Αυτή η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, που η σουηδική αστυνομία και η δικαιοσύνη αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα, θα αποδυναμώσει μία έρευνα που έχει ήδη επικριθεί ότι αποκάλυψε πάρα πολύ νωρίς το όνομα του Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς και την κατηγορία του βιασμού, και αποτελεί αντικείμενο αντιφατικών αποφάσεων των διαφόρων εισαγγελέων.

"Αν είναι αληθές, αυτό είναι εξαιρετικά αφύσικο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουηδός δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Μπγιόρν Χάρτιγκ, και συμπλήρωσε "αν αποδειχθεί ότι η πρώτη ανάκριση δεν πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο αντικειμενικό, τότε πραγματικά δεν υπάρχει καμία βάση για να αρχίσει μια έρευνα, και ίσως και όλη η ανάκριση θα πρέπει να επαναληφθεί".

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του και άσκησε έφεση κατά της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης να τον εκδώσει στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την Expressen, η συγκεκριμένη αστυνομικός και η μία καταγγέλλουσα γνωρίζονταν κυρίως μέσω του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου και οι δυο είναι ενεργά μέλη.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η αστυνομικός και κατά την διάρκεια της έρευνας, έλαβε επανειλημμένως θέση στο Facebook υπέρ των δύο γυναικών και κατά του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η υπόθεση έρχεται μετά από πολλές κριτικές από την ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ εναντίον της Σουηδίας, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ τον περασμένο μήνα να λάβει θέση και να υπερασπιστεί το "ανεξάρτητο" σουηδικό δικαστικό σύστημα.

Η έρευνα κλονίστηκε όταν ένα μεγάλο μέρος των ανακρίσεων της σουηδικής αστυνομίας αποτέλεσε αντικείμενο διαρροών κάτω από απροσδιόριστες συνθήκες στο Διαδίκτυο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα κείμενα της ανάκρισης τα οποία συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, η κύρια κατηγορία εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, αυτή του βιασμού, βασίζεται στο γεγονός ότι ήλθε σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με μια από τις νέες γυναίκες, ενώ αυτή κοιμόταν, αφού ήδη είχε μια συναινετική σεξουαλική σχέση μαζί του.

Επίσης αναφέρεται ότι η έκδοση του Τζούλιαν Ασανζ, θα καθυστερήσει λόγω εφέσεων και δεν θα πρέπει να γίνει πριν από τις αρχές του καλοκαιριού.