Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρουσίασε την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας και σημείωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί τον διαχωρισμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του εισαγγελέα από εκείνη του δικαστή, με την δημιουργία δυο ξεχωριστών Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τον οποίων θα προΐσταται ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Επιθυμούσα να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση αυτή από το 1994, από τότε που εισήλθαμε στον πολιτικό στίβο. Επιτέλους καταφέρουμε να κάνουμε πράξη ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματός μας", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ενώ σε ότι αφορά τις δίκες εις βάρος του, ο "Καβαλιέρε" πρόσθεσε, ότι "πρόκειται να είναι παρών στις διάφορες δικάσιμους διότι θέλει να πάρει πολλές ικανοποιήσεις και να εξηγήσει στους Ιταλούς πως ακριβώς έχουν τα πράγματα".

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, με την αναμόρφωση αυτή "ο εισαγγελέας, για να μιλά με τον δικαστή θα πρέπει να κλείνει ραντεβού και να χτυπά την πόρτα με σεβασμό, με το καπέλο στο χέρι".

Ο υπουργός δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο πρόσθεσε ότι "η μεταρρύθμιση η οποία φυσικά πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο βασίζεται και στην εγγύηση ίσων δικαιωμάτων στους εισαγγελείς και στους συνηγόρους υπεράσπισης".

Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο κι ο Αντζελίνο Αλφάνο, υπογράμμισαν ότι "η συγκεκριμένη αλλαγή δεν θα επηρεάσει τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη". Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει ούτε η όλη πορεία της υπόθεσης Ρούμπι-Γκέιτ.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, πάντως, απορρίπτει την βαθιά τροποποίηση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

"Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει μόνο στόχο το να αφαιρέσει αυτονομία από τους εισαγγελείς και να τους θέσει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και της πολιτικής εξουσίας", δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή.

Ο δε επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, πρόσθεσε: "μιλάμε για μια αναμόρφωση που αλλοιώνει το κράτος δικαίου. Θα καταθέσουμε μια ακυρωτική τροπολογία και αν δεν περάσει, θα προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών. Θα γκρεμίσουμε το όλο αυτό οικοδόμημα, μέσω δημοψηφίσματος".