Βέβαιος για την θέση του υπουργού Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρείται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εάν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊνμάγερ, διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση CDU/CSU-SPD.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού, σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει στους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως προχωρούν ιδιαίτερα αργά και με σημαντικά προβλήματα, ενώ, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των κομμάτων θα πρέπει να έχουν καταλήξει το αργότερο ως την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι συνομιλίες διεξάγονται πλέον και στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων -Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να διευθετηθούν τα βασικά «αγκάθια», που αφορούν κυρίως στον κατώτατο μισθό, το «φρένο» στα ενοίκια, τη διπλή υπηκοότητα, τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους.