Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, το Κατάρ και το Κουβέιτ, υποστήριξαν την προσωρινή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, στην οποία κατέληξαν χθες τα ξημερώματα το Ιράν με τις έξι μεγάλες δυνάμεις λέγοντας ότι ευελπιστούν ότι αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι Άραβες γείτονες του Ιράν, επισημαίνει το Ρόιτερς, ήταν βαθιά ανήσυχοι σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της Τεχεράνης και δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους όσο διεξάγονταν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τουλάχιστον δημοσίως οι περισσότεροι πρόσφεραν ήδη την υποστήριξή τους.

Οι δύο μοναδικοί φίλοι του Ιράν στον αραβικό κόσμο- το Ιράκ και η Συρία-έσπευσαν χθες να χαιρετίσουν τη συμφωνία, το ίδιο και η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία την υποστήριξε επειδή ασκεί πίεση στο Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν επίσης εκφράστηκαν θετικά για τη συμφωνία.

Το Κατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωερικών που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα του.

Το Κράτος του Κατάρ κάνει έκκληση να γίνει η Μέση Ανατολή μία αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ανέφερε το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Χαλίντ αλ Τζαράλα δήλωσε ότι ελπίζει η συμφωνία να ανοίξει τον δρόμο για μία μόνιμη συμφωνία που θα αποκλιμακώσει την ένταση και θα διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

Η Σαουδική Αραβία και το Ομάν δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία.

Ολες οι αραβικές χώρες, εκτός από τη Συρία και το Ιράκ, έχουν σουνιτικές κυβερνήσεις που βλέπουν καχύποπτα την σιιτική εξουσία στο Ιράν κι ανησυχούν από το ενδεχόμενο αναθέρμανσης των διπλωματικών του σχέσεων με τη Δύση από το οποίο θα επωφελείτο η Τεχεράνη, σημειώνει το Ρόιτερς.

Κυρίως ανησυχούν για την πιθανότητα η συμφωνία, η οποία προβλέπει την ελάφρυνση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης ως αντάλλαγμα για το πάγωμα των πυρηνικών της δραστηριοτήτων, να αναθερμάνει τις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον--ύστερα από 30 χρόνια εχθρότητας-- γεγονός που θα ενίσχυε την θέση του Ιράν στην περιοχή.