Άρχισε, σήμερα, στο Κόσοβο η πενθήμερη προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου συνολικά σε 24 δήμους.

Στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχει για πρώτη φορά η σερβική κοινότητα, αποτελούν το πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ τον περασμένο Απρίλιο.

Μετά τις εκλογές και την ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέσσερις δήμοι στο βόρειο Κόσοβο όπου οι Σέρβοι είναι πλειοψηφία- Βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Πότοκ, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν -και άλλοι έξι στο νότιο Κόσοβο- Στρπτσε, Κλόκοτ - Βρμπόβατς, Γκρατσάνιτσα, Νόβο Μπρντο, Ράνιλουγκ και Πάρτε -θα συγκροτήσουν την Ένωση Σερβικών Δήμων.

Λόγω παρατυπιών που διαπιστώθηκαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, ο πρώτος γύρος που διεξήχθη την 3η Νοεμβρίου θα επαναληφθεί σε αρκετά εκλογικά κέντρα του δήμου Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στους τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο θα διεξαχθεί υπό την ισχυρή παρουσία μελών της αστυνομίας του Κοσόβου, της αστυνομίας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, Νικολά Γκαόν είπε ότι αυτή τη φορά πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την αστυνομία.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το ρόλο μας τόνισε ο κ. Γκαόν και ευχαρίστησε την αστυνομία του Κοσόβου, την Eulex και την KFOR για το εξαιρετικό έργο τους στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου σε εκλογικά κέντρα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στα οποία είχαν προκληθεί επεισόδια στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στις 3 Νοεμβρίου.

Ο διοικητής της περιφερειακής αστυνομίας στο βορρά, Νέναντ Τζούριτς δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ενισχύουν την παρουσία τους, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν ανεμπόδιστα.