current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:22

Το Αφγανιστάν μελετά την επαναφορά του λιθοβολισμού

Το Αφγανιστάν εξετάζει να επαναφέρει την θανάτωση δια λιθοβολισμού ως τιμωρία για «εγκλήματα ηθικής», περιλαμβανομένης της μοιχείας.

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Το Αφγανιστάν εξετάζει να επαναφέρει την θανάτωση δια λιθοβολισμού ως τιμωρία για «εγκλήματα ηθικής», περιλαμβανομένης της μοιχείας.

Το Αφγανιστάν εξετάζει να επαναφέρει την θανάτωση δια λιθοβολισμού ως τιμωρία για «εγκλήματα ηθικής», περιλαμβανομένης της μοιχείας, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) καλώντας την κυβέρνηση να «απορρίψει άμεσα» την πρόταση.

«Μία ομάδα εργασίας υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης, που βοηθά στη σύνταξη ενός νέου ποινικού κώδικα, έχει προτείνει να υπάρχει πρόβλεψη για εγκλήματα , περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης εκτός γάμου, που τιμωρούνται δια λιθοβολισμού», ανακοίνωσε η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η οργάνωση κάλεσε όλους τους διεθνείς δωρητές να αναστείλουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης αν υιοθετηθεί ο νόμος.

«Είναι απολύτως σοκαριστικό 12 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των ταλιμπάν η κυβέρνηση Καρζάι να εξετάζει την επαναφορά του λιθοβολισμού ως τιμωρίας», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του παραρτήματος της Ασίας.

«Ο πρόεδρος Καρζάι χρειάζεται να επιδείξει τουλάχιστον μία στοιχειώδη δέσμευση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απορρίψει αυτήν την πρόταση ασυζητητί».

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι η πρόταση προβλέπει πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου, αν είναι και οι δύο παντρεμένοι.

Αν «αυτός ή αυτή που διαπράττει μοιχεία είναι ανύπανδρος», η ποινή πρέπει να είναι «100 χτυπήματα με μαστίγιο», σύμφωνα με την πρόταση.

Επίσης προτείνεται οι ποινές να εκτελούνται δημοσίως, κάτι που παραπέμπει στην πολιτική των ταλιμπάν να τιμωρούν τους κατηγορούμενους εκτελώντας τους ή λιθοβολώντας τους μέχρι θανάτου σε δημόσιους χώρους.

Το Αφγανιστάν εργάζεται για την αναθεώρηση του ποινικού του κώδικα του 1976 τα τελευταία δύο χρόνια.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι δεν προβλεπόταν η χρήση του λιθοβολισμού ως μορφή τιμωρίας σε εκείνο τον κώδικα.

Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σήμερα επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, ένα νεαρό ζευγάρι εκτελέστηκε κατηγορούμενο για την εξωσυζυγική του σχέση στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το ζευγάρι κλέφτηκε, αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε από δικαστήριο φυλής στην περιοχή Νταντ-ε-Γκόρι της επαρχίας Μπαγκλάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Αχμεντ Τζαβίντ Μπασαράτ.

«Το ζευγάρι πυροβολήθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού χθες το πρωί», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ίδιος.


σχετικα αρθρα