Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο' Ράιλι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) να εξηγήσει στο πρόσωπο που προέβη σε καταγγελία τους λόγους που διέκοψε μια έρευνα για παρατυπίες σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η OLAF είχε αρχίσει έρευνα αλλά έθεσε την υπόθεση στο αρχείο και αρνήθηκε να εξηγήσει στον άνθρωπο που την είχε καταγγείλει τους λόγους. Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε την OLAF να απαντήσει στο αίτημά της μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Η Ο' Ράιλι επισήμανε: «η OLAF μπορεί κάλλιστα να έχει λόγους που έκλεισε αυτήν την έρευνα, αλλά όφειλε να εξηγήσει την απόφασή της στο πρόσωπο που έκανε την καταγγελία. Όλοι οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι τους βοηθούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία εξασθενίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Η θέση της OLAF στην υπόθεση αυτή αποθαρρύνει όσους προβαίνουν σε καταγγελίες».

ζηΈνας πρώην υπάλληλος στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε πληροφορήσει την OLAF σχετικά με τις φερόμενες παρατυπίες. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης άρχισε έρευνα αλλά έκλεισε την υπόθεση αναφέροντας στον άνθρωπο που την κατήγγειλε ότι «δεν είναι πολιτική της OLAF να εξηγεί ή να παρουσιάσει τους λόγους για την απόφασή της να κλείσει μια έρευνα». Το 2012, το πρόσωπο που είχε προβεί στην καταγγελία προσέφυγε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.

Η OLAF είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις προσθέτοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των ερευνών της και την ανεξαρτησία του θεσμού.

Η Ο' Ράιλι δεν αποδέχθηκε τα επιχειρήματα αυτά. Η Συνήγορος τόνισε ότι όλοι οι θεσμοί της ΕΕ έχουν υποχρέωση να πληροφορούν τους πολίτες για τις αποφάσεις τους κι αυτό είναι αυτονόητο σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η Ο' Ράιλι διευκρίνισε ότι αυτό δεν συνεπάγεται ότι η OLAF πρέπει να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες αλλά, όπως διευκρίνισε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πώς η αποκάλυψη των λόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο της έρευνας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της OLAF.