current views are: 2

25 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:48

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας

Παραιτήθηκε, σήμερα, αιφνιδίως ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, Τόμαζ Γκάνταρ, επικαλούμενος αδυναμία να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

Δημοσίευση 12:48’
αρθρο-newpost

Παραιτήθηκε, σήμερα, αιφνιδίως ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, Τόμαζ Γκάνταρ, επικαλούμενος αδυναμία να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

Παραιτήθηκε, σήμερα, αιφνιδίως ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, Τόμαζ Γκάνταρ, επικαλούμενος αδυναμία να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

Ο κ. Γκάνταρ υπέβαλε την παραίτησή του στην πρωθυπουργό Άλενκα Μπράτουσεκ προβάλλοντας ως λόγο αδυναμία να υλοποιήσει μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, η οποία θα είναι αποτελεσματική και ικανοποιητική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ο Τόμαζ Γκάνταρ, στέλεχος του Κόμματος Συνταξιούχων, στην επιστολή παραίτησης υπογραμμίζει ότι “υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις “εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας που εμποδίζουν οποιαδήποτε αποτελεσματική αλλαγή στο όνομα της δημόσιας υγείας”.

Ο απερχόμενος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον αυτών των ανώνυμων “εμπειρογνωμόνων” να μην αλλάξει τίποτα στον τομέα της υγείας.

“Οι απόψεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού για το πώς θα οργανωθεί η υγειονομική περίθαλψη με έναν σύγχρονο τρόπο συγκρίσιμο με εκείνον στις αναπτυγμένες χώρες είναι πολύ διαφορετικές για να επιτρέψουν την υιοθέτηση τέτοιας νομοθεσίας” δήλωσε ο κ. Γκάνταρ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και τα συνδικάτα εργαζομένων επιμένουν στη διατήρηση του συστήματος δημόσιας υγείας και στον περιορισμό της ιδιωτικής υγείας.

Σημείωσε ακόμη ότι είχε αναγγείλει την παραίτησή του πριν από έξι μήνες σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση που παρέχει ένα επιτυχημένο, προσβάσιμο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα υγείας.

Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι απέτυχε να πείσει τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να μην συνεχίσει μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Πρόσθεσε ότι περαιτέρω περιορισμός του ιατρικού προσωπικού θα είναι επιζήμιος μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Γκάνταρ ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα το 2011 μετά από πρόταση του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS) και παρέμεινε στο υπουργείο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Μάιο του 2013.

Ο 53χρονος Τόμαζ Γκάνταρ είναι γιατρός και διετέλεσε διευθυντής του νοσοκομείου της Ίζολα το χρονικό διάστημα 2000-2004. Το 2006 εξελέγη δήμαρχος του Πίραν, αλλά δεν επανεξελέγη το 2010.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό δείχνουν ότι η παραίτησή του προκάλεσε έκπληξη. Οι αρχηγοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD) και της Λίστας Πολιτών (DL), Ίγκορ Λούκσιτς και Γκρέγκορ Βίραντ δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την παραίτηση και ότι ενημερώθηκαν το πρωί σε σύσκεψη.

Ο κ. Γκάνταρ είναι ο τρίτος υπουργός που εγκαταλείπει την κυβέρνηση της Άλενκα Μπράτουσεκ. Πρώτος παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Χωροταξίας, Ίγκορ Μάχερ, με αφορμή παράνομο κτίσμα σε ακτή, λίγες μέρες αφ’ ότου είχε αναλάβει καθήκοντα.

Την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Στάνκο Στέπισνικ αποχώρησε εξαιτίας σκανδάλου που αφορούσε εταιρεία ιδιοκτησίας του, η οποία διεκδικούσε επιδοτήσεις από το υπουργείο του.

Με έκτακτο νόμο μειώθηκαν λόγω της πολιτικής λιτότητας οι πόροι για την υγεία κατά 300 εκ. ευρώ ετησίως, ανέφερε ο παραιτηθείς υπουργός και ανέφερε ότι η Αυστρία διαθέτει για την υγεία κατά κεφαλή δύο έως τρεις φορές περισσότερα απ’ ότι η Σλοβενία.

Ο κ. Γκάνταρ είπε ότι νοιάζεται για την υγεία των Σλοβένων ασθενών και διερωτήθηκε πού θα θεραπεύονται, αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως τώρα.


σχετικα αρθρα