Εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του μνημονίου έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στη Λευκωσία, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Χαρακτήρισε «συνετό» τον προϋπολογισμό για το 2014 και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα στα μέτρα που έχει λάβει. 

«Μέχρι σήμερα οι στόχοι επιτυγχάνονται και μέσα από τον προϋπολογισμό του 2014 φαίνεται ότι και οι στόχοι, όπως προβλέπονται, θα εξυπηρετηθούν», πρόσθεσε.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμευτεί να εκσυγχρονίσουν τον δημόσιο τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις κάποιων κρατικών υπηρεσιών θα βοηθήσουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία», επισήμανε η κ. Βελκουλέσκου.

Είπε ακόμη ότι για την κυπριακή κυβέρνηση η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης «δεν είναι εύκολη και δεν πρέπει να υποτιμούνται οι προσπάθειες των αρμοδίων».

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπέδειξε ότι τόσο το κράτος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επενδύσουν στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών. «Υπάρχουν δεδομένα όπως η χαμηλή φορολογία και η τεράστια εμπειρία σε αυτούς τους τομείς που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Και οι δύο τομείς φαίνεται να πηγαίνουν καλά», πρόσθεσε.

Ακόμη, επεσήμανε τις θετικές προοπτικές που αναμένονται από τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναφερόμενη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα «σοβαρό πρόβλημα του τραπεζικού τομέα» και τόνισε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών άρχισαν να παρέχουν κίνητρα για διακανονισμό των επισφαλών δανείων.

Επίσης ανέφερε ότι η τρόικα διαπιστώνει κάποια ευελιξία και στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) όπως επίσης και στο θέμα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.