Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους της Βεγγάζης να επικρατήσει ηρεμία μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και την τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Ασαρία που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, ενώ περίπου 50 έχουν τραυματισθεί.

Με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους της Βεγγάζης να συνεργασθούν με τις τακτικές δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως οι αρχές έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να αποκατασταθεί η τάξη στην πόλη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι συγκρούσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε 9 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 49. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε αργότερα έναν απολογισμό με 8 νεκρούς και 51 τραυματίες.

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν όταν μια περίπολος των ειδικών δυνάμεων δέχθηκε επίθεση κοντά στο αρχηγείο της Άνσαρ Ασαρία, εξήγησε ο συνταγματάρχης Μιλούντ αλ-Ζβέι, εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων.

«Ο στρατός απάντησε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με όλους τους τύπους όπλων», οι οποίες είναι οι πρώτες του είδους ανάμεσα στο στρατό και αυτή την ισχυρή ισλαμιστική οργάνωση, πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματικός.

Άλλες συγκρούσεις έφεραν στη συνέχεια αντιμέτωπα τα δύο στρατόπεδα σε άλλες συνοικίες της πόλης, ιδιαίτερα κοντά σε μια κλινική που ανήκει στην Άνσαρ Ασαρία στη συνοικία αλ-Σελμάνι, διευκρίνισε.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν από νωρίς το πρωί σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις της Άνσαρ Ασαρία, η οποία νοσηλεύει τους τραυματίες της σε μια κλινική που έχει υπό τον έλεγχό της.

Οργισμένοι κάτοικοι πυρπόλησαν ένα από τα γραφεία της σαλαφιστικής οργάνωσης, αλλά νωρίς το απόγευμα επικρατούσε σχετική ηρεμία στη Βεγγάζη, όπου οι δυνάμεις της τάξης γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων που αποδίδονται στις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Άνσαρ Ασαρία («οι οπαδοί του ισλαμικού νόμου» στα αραβικά) δημιουργήθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και το στρατιωτικό σκέλος της αποτελείται από πρώην αντάρτες που το 2011 πολέμησαν τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Αυτή η σαλαφιστική οργάνωση είναι ύποπτη για επιθέσεις εναντίον δικαστών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και ως υπεύθυνη για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, που το Σεπτέμβριο του 2012 είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων ο πρεσβευτής. Η Άνσαρ Ασαρία έχει διαψεύσει πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η οργάνωση θεωρεί τη σαρία μοναδική πηγή της νομοθεσίας στη Λιβύη και απαιτεί από τη δικαιοσύνη να εφαρμόζει αμέσως τον ισλαμικό νόμο. Πραγματοποιεί επίσης φιλανθρωπικό και κοινωνικό, καθώς και ιεραποστολικό έργο.

Επωφελούμενη από το κενό στην ασφάλεια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, η Άνσαρ Ασαρία επιβάλλει το νόμο κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου ελέγχει συνοικίες στη Βεγγάζη, τη Σύρτη και τη Ντέρνα, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Στη Βεγγάζη, για παράδειγμα, η Κατίμπα (ταξιαρχία) της Άνσαρ Ασαρία εξακολουθεί να ελέγχει τη δυτική είσοδο της πόλης.

Λίβυοι και ξένοι εμπειρογνώμονες αποδίδουν τακτικά τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται στην ανατολική Λιβύη σε ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Άνσαρ Ασαρία, αλλά οι αρχές δεν τολμούν να κατηγορήσουν άμεσα αυτές τις οργανώσεις οι οποίες φέρουν βαρύ οπλισμό, επειδή φοβούνται τα αντίποινα, σύμφωνα με τους ειδικούς.