Πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζοι συμμετείχαν το σαββατοκύριακο στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, με την ελπίδα να καταλάβουν μια από τις προκηρυχθείσες 19.000 θέσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά, 1,12 εκ. άνθρωποι συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία δημόσιας διοίκησης της Κίνας.

Αριθμός ρεκόρ 1,52 εκ. ανθρώπων είχαν εγγραφεί και πληρούσαν τα κριτήρια για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.

Οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μόνο 19.000, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσληφθεί λιγότερο από ένας υποψήφιος στους 50.

Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην εθνική επιτροπή εθνικών μειονοτήτων, καθώς διαγωνίστηκαν 14.384 άνθρωποι για μόνο δυο θέσεις.

Το ισχύον σύστημα διαγωνισμού για το δημόσιο τομέα αποτελεί κληρονομιά μακράς παράδοσης των αυτοκρατορικών εξετάσεων της αρχαίας Κίνας, που διεξάγονται από τον 7ο αιώνα και στόχος των οποίων είναι η επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια εκείνων που θα υπηρετήσουν όσον το δυνατό καλύτερα το κράτος.

Καθώς οι νεαροί διπλωματούχοι αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας, οι θέσεις στο δημόσιο τομέα είναι περιζήτητες για την ασφάλεια που παρέχουν, αλλά και για πολλά ακόμη πλεονεκτήματα, κυρίως την ιατρική περίθαλψη και τη σύνταξη.

Διαγωνισμοί διεξάγονται σε όλες τις βαθμίδες της κινεζικής δημόσιας διοίκησης, αλλά ο ετήσιος εθνικός διαγωνισμός επιτρέπει την πρόσβαση στις καλύτερες κρατικές θέσεις.