Η προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Κυριακή το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις διασφαλίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και αμβλύνει το καθεστώς των κυρώσεων, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Η δομή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν διασφαλίστηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ αυτή των κυρώσεων αποσαθρώθηκε», δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, στη διάρκεια μιας συνάντησης επιστημόνων στην Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ, που έτυχε υποδοχής ήρωα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης όταν επέστρεψε την Κυριακή το βράδυ από τη Γενεύη, επανέλαβε ότι το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του περιελήφθη στη συμφωνία, αν και δεν εμφανίζεται στο κείμενο, όπως επισημαίνουν οι ΗΠΑ.

«Μήπως το δικαίωμα (μιας χώρας) να διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή έναν αντιδραστήρα υπάρχει σε κάποιο κείμενο;», διερωτήθηκε ο ιρανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Γενικά, τα δικαιώματα (μιας χώρας) δεν υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστούν και οι άλλες χώρες πρέπει να τα σεβαστούν», πρόσθεσε.

 

TAGS