Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλούκ Σιναουάτρα δήλωσε απόψε ότι επεκτείνει σε όλη την Μπανγκόκ την ισχύ του Νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας, μετά την εισβολή εκατοντάδων διαδηλωτών σε δύο υπουργεία.

"Η κυβέρνηση ζητεί από τον πληθυσμό να μην μετέχει στις παράνομες διαδηλώσεις και να σεβαστεί τον νόμο", σημείωσε η Γινγκλούκ Σιναουάτρα, ανακοινώνοντας ότι επεκτείνει την ισχύ του Νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας σε όλη την πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως πρόσθεσε η ίδια απευθυνόμενη στο έθνος από την τηλεόραση, λόγω "της συνέχισης των γεγονότων".

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να τοποθετούν σημεία ελέγχου, να περιορίζουν τις κινήσεις των διαδηλωτών και να δρουν γρήγορα αν ξεφύγει ο έλεγχος στις διαδηλώσεις.

Η κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές συνιστά απειλή για την σταθερότητα της χώρας, σημείωσε επίσης η πρωθυπουργός κατά το τηλεοπτικό της διάγγελμα.

"Οι ενέργειες αυτές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατέλαβαν το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εξωτερικών (...) το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, απειλεί την σταθερότητα της κυβέρνησης", σημείωσε.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια, πρόσθεσε εξάλλου η ίδια, καλώντας τους υπαλλήλους της κυβέρνησης να συνεχίσουν την εργασία τους παρά τις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση της πρωθυπουργού από την εξουσία ενέτειναν σήμερα με θεαματικό τρόπο τις πιέσεις τους, εισβάλλοντας νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Απειλούν να καταλάβουν σήμερα κι άλλα υπουργεία.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη κινητοποίηση που σημειώνεται στην Ταϊλάνδη μετά την κρίση του 2010.

Εκτός από την κατάληψη των δύο υπουργείων πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που τάσσονται κατά της πρωθυπουργού πραγματοποίησαν σήμερα πορεία προς περίπου δέκα τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η έδρα της αστυνομίας και αυτή του στρατού της χώρας.