Μάρτυρες άθλιων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τρομερές ελλείψεις όσον αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας στους διαμένοντες έγιναν στη Σόφια και στο Χαρμανλί, στην επαρχία Χάσκοβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση αποφάσισε να δράσει επειγόντως και άρχισε τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε τρία κέντρα υποδοχής στη βουλγαρική πρωτεύουσα και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και κάλεσε τις βουλγαρικές και ευρωπαϊκές αρχές να βρουν γρήγορες και συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από τον Ιανουάριο, περίπου 10.000 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, έχουν φθάσει στη Βουλγαρία. Πολλές οικογένειες από τη Συρία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις, φθάνουν εξουθενωμένες στη χώρα, επειδή πρέπει να βρουν τρόπους να επιλύσουν το ζήτημα των ελέγχων κατά μήκος των συνόρων Βουλγαρίας-Τουρκίας.

"Σήμερα, η πρόσβαση στην Ευρώπη έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη για τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από τη Συρία που εγκαταλείπουν τη φρίκη του πολέμου" τονίζει η Ιωάννα Κοτσιώνη επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βουλγαρία.

"Τείχος έχει αναγερθεί στην Ελλάδα και σύντομα και στη Βουλγαρία, αναγκάζοντας τους πιο απελπισμένους να αναζητούν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές, όπως τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος" υπογραμμίζει.

Κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρία, εκατοντάδες άνθρωποι επιλέγουν μόνοι τους να μείνουν έξω σε σκηνές, ενώ άλλοι συνωστίζονται σε εγκαταλειμμένες σχολικές αίθουσες, επειδή στα κέντρα υποδοχής δεν είναι δυνατόν να διαμείνει μεγάλος αριθμός ατόμων.

"Παρά τα ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν από τις βουλγαρικές αρχές, οι συνθήκες υποδοχής εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες" λέει η κ. Κοτσιώνη.

"Οι άνθρωποι ζουν σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι κατάσταση για οικογένειες που δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό για να σιτιστούν", προσθέτει.