Απεργία πείνας επ’αόριστον ξεκινά η φυλακισμένη ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της.

«Σε ένδειξη ενότητας προς εσάς, ξεκινώ απεργία πείνας επ' αόριστον, με αίτημα προς τον Γιανουκόβιτς να υπογράψει το σύμφωνο (εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.)» αναφέρεται στο μήνυμα που ανέγνωσε ο δικηγόρος της Τιμοσένκο, Σέρχι Βλασένκο.

Την Παρασκευή η Τιμοσένκο είχε καλέσει τους πολίτες της χώρας της να βγουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να μην υπογραφεί σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε.

«Καλώ όλο το λαό να αντιδράσει σαν να επρόκειτο για πραξικόπημα, δηλαδή να βγει στους δρόμους» ανέφερε στην επιστολή της.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η πολιτική ένταση στην Ουκρανία έχει οξυνθεί μετά την εν λόγω απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να αναστείλει την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε, και να στραφεί εκ νέου σε σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο την Κυριακή, με συγκρούσεις να ξεσπάνε τη Δευτέρα όταν ευρωπαϊστές διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της κυβέρνησης και απωθήθηκαν από την αστυνομία με γκλομπ και δακρυγόνα.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Ουντάρ και παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από τους διαδηλωτές τη διατήρηση της πίεσης κατά του καθεστώτος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όσο η συμφωνία δεν υπογράφεται. Θα ζητήσουμε την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης και την παραίτησή της», δήλωσε την Κυριακή, μπροστά στους διαδηλωτές, ο Βιτάλι Κλίτσκο.