Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Σλοβενία ανακοίνωσε ότι ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας, Τόμαζ Γκάνταρ είναι ο πρώτος αξιωματούχος σε αυτή τη θέση που παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα υγείας.

Η Επιτροπή χωρίς να σχολιάσει την παραίτηση που υπέβαλε χθες ο Τόμαζ Γκάνταρ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η διαφθορά στο χώρο της υγείας είναι συστημική.

Η διαφθορά στον τομέα της υγείας προέρχεται από το σύστημα δημοσίων συμβάσεων και τον τρόπο με τον οποίο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν διασυνδεθεί στο χώρο της υγείας, υπογραμμίζει η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο Τόμαζ Γκάνταρ στην επιστολή παραίτησης ανέφερε ότι αποχωρεί λόγω αδυναμίας να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς άρχισε το Μάρτιο να εντοπίζει συγκεκριμένους συστημικούς κινδύνους διαφθοράς στο σύστημα υγείας.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και οι συστάσεις και οι απαιτήσεις θα παρουσιαστούν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.