Πολιτικά κόμματα στη Βουλγαρία αντέδρασαν στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, ο οποίος μετά την επιστροφή του από ταξίδι στις ΗΠΑ τόνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει έως το τέλος του έτους για την κατασκευή της μονάδας 7 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, χρησιμοποιώντας την αμερικανική πυρηνική τεχνολογία AP 1000 της εταιρείας Westinghouse.

Ο κ. Στόινεφ δήλωσε ότι είχε συνομιλίες για το θέμα της χρηματοδότησης με τη διοίκηση της τράπεζας Import-Export των ΗΠΑ.
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης, θα σχεδιαστεί το οικονομικό μοντέλο από το οποίο θα εξαρτηθεί το έργο, σημείωσε ο κ. Στόινεφ και προέβλεψε ότι το οικονομικό αυτό μοντέλο μπορεί να καταρτιστεί εντός έξι μηνών, εφόσον η κυβέρνηση εξουσιοδοτήσει τη βουλγαρική κοινοπραξία ενέργειας (BEH) να διαπραγματευτεί με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι δε χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός για την επιλογή της τεχνολογίας για τη μονάδα 7, καθώς η τεχνολογία των αντιδραστήρων AP 1000 είναι η ασφαλέστερη στον κόσμο.

Οι Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) τόνισαν ότι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν επιλύουν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα και δεν εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα.

“Η ασαφής συμφωνία στην οποία κατέληξε ο υπουργός Ντράγκομιρ Στόινεφ για τη μονάδα 7 του πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι φαίνεται σαν “Αμερικανικό Μπέλενε” για τη Βουλγαρία, δήλωσε ο πρόεδρος του DSB Ράνταν Κούνεφ.

Οι Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία παρέθεσαν μία σειρά από «παραβιάσεις εθνικών και κοινοτικών κανόνων»: ανάληψη δεσμεύσεων χωρίς ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών και χωρίς διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ για τις προθέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης “να υιοθετήσει αποφάσεις στα σκοτεινά χωρίς διαδικασία υποβολής προσφορών σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Το GERB υποστήριξε ότι η σύμβαση για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Maritza East 1 και 3 υπεγράφησαν με παρόμοιο τρόπο, χωρίς διαδικασία υποβολής προσφορών το 2001 και τέθηκαν σε λειτουργία δέκα χρόνια αργότερα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια στο τριπλάσιο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το Κοζλοντούι.

Το κόμμα επιπλέον υποστήριξε ότι η κατασκευή της μονάδας 7 του Κοζλοντούι χωρίς διαγωνισμό και χωρίς διαφάνεια για το κόστος του έργου και για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά επανάληψη της περίπτωσης του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.
Η Ένωση Δημοκρατιών Δυνάμεων (UDF) χαρακτηρίζει μη σοβαρό τον ορισμό υποψηφίου για την κατασκευή της μονάδας 7 του Κοζλοντούι χωρίς διαγωνισμό.

Η Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια πρέπει να εκσυγχρονιστεί    προτού καθοριστούν έργα προτεραιότητας και οι ανάδοχοί τους, ανέφερε ο αρχηγός του UDF, Μπόζινταρ Λουκάρσκι.