Τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις και δηλώσεις ηγετικών στελεχών τους, επέκριναν την αρνητική στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στη χθεσινή άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, από την οποία «δεν άνοιξε ο δρόμος» για συμφωνία σε κείμενο κοινής διακήρυξης για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης κατέδειξε εκ νέου το πόσο κρίσιμο είναι να καθοριστεί εξαρχής η βάση και ο στόχος των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ. Φάνηκε, σημειώνεται, ότι η έναρξη μιας διαδικασίας χωρίς συναντίληψη στα βασικά και θεμελιώδη στοιχεία του ομοσπονδιακού κράτους, της μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας, θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Είναι δυστυχώς ξεκάθαρο, ότι η θέση του κ. Έρογλου περί συνεταιρισμού δύο κρατών δεν στοχεύει προς το κοινό μέλλον της επανενωμένης Κύπρου για το καλό όλων των πολιτών της, αλλά σε ένα μελλοντικό "διαζύγιο"», τονίζει ο ΔΗΣΥ.

Η τροπή που παίρνει το Κυπριακό προκαλεί ανησυχίες στο ΑΚΕΛ, το οποίο υπ’ αυτές τις περιστάσεις θεωρεί «αδήριτη ανάγκη την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο να επαναβεβαιώνεται η πρόνοια των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια- Ταλάτ, για μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι «η κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί, αν η πλευρά μας δεν απέρριπτε τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ».

Το ΑΚΕΛ κάνει κριτική και στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «έδωσε στον κ. Έρογλου την ευκαιρία να απορρίπτει τη μία και μόνη κυριαρχία και να προβάλλει άλλες απαράδεκτες αξιώσεις ή θέσεις που κανονικά πρέπει να συζητηθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Η χθεσινή επαναληφθείσα αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, όπως εκφράστηκε από τον Ντερβίς Έρογλου καταδεικνύει τις αμετακίνητες, πραγματικές της προθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Η άρνηση Έρογλου να συναινέσει σε κοινό ανακοινωθέν «στην πραγματικότητα συνιστά σαφή τελεσιγραφική συμπεριφορά ότι για να επαναρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να αποδεχθούμε τις εξωφρενικές θέσεις της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο κ. Ομήρου, ο οποίος υπό το φως αυτών των δεδομένων θεωρεί ότι επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων. Η αλλαγή στρατηγικής στη διαχείριση του Κυπριακού αποτελεί πλέον επιτακτική αναγκαιότητα, επισήμανε.

Το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση» θα πρέπει να δοθεί στον διεθνή παράγοντα, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και προσέθεσε ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να εμπεδωθεί η θέση ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, έτσι ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει τους διχοτομικούς της στόχους στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης πρέπει άμεσα να καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση του όλου θέματος και ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι.

Στο αναμενόμενο αποτέλεσμα της αποτυχίας κατέληξε η άτυπη συνάντηση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. «Το γεγονός ότι δυο μέρες πριν τη συνάντηση τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεγονός ότι τη μέρα της συνάντησης η Τουρκία παράνομα ξεκινούσε έρευνες στην κυπριακή κατεχόμενη ΑΟΖ, έστελνε σαφέστατο μήνυμα για τις προθέσεις αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.