Σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία κατέληξαν νωρίς το πρωί oι συντηρητικοί της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όπως ανακοίνωσαν μέσω Τwitter δύο συντηρητικοί πολιτικοί.

Προηγήθηκαν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και γύρω στις 06.00 ώρα Ελλάδος επετεύχθη συμφωνία, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και την Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ.

Αν η συμφωνία αυτή επιβεβαιωθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στην γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, με την προϋπόθεση ότι το SPD θα πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος). Μπορεί, ωστόσο, να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε ό,τι αφορά τη διπλή υπηκοότητα η προγραμματική συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους. Επίσης, καθιερώνεται σε εθνικό επίπεδο το ωρομίσθιο στα 8,5 ευρώ από το 2015.

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ακόμη να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015.

Αναφορές στην Ελλάδα περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με το προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο επικαλείται η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, στο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας γίνονται και ειδικές αναφορές στην Ελλάδα. Έτσι υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη «συνέχιση και ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών.

Στην ίδια παράγραφο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και αναφέρεται ότι στηρίζεται για παράδειγμα η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα για αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα με τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζεται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της από ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζεται ότι η Γερμανία θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες - μέλη της ΕΕ στη Γερμανία.

Πέραν αυτού θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» σε άλλες χώρες. Ας σημειωθεί ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.