Το Γραφείο Ερευνών της Ταϊλάνδης -- το αντίστοιχο FBI της χώρας-- εκκενώνεται, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο διευθυντής του καθώς τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν σήμερα το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται σε μία προσπάθεια να διακόψουν τη λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών και υπουργείων.

Το Γραφείο Ερευνών της Ταϊλάνδης είναι ένας από τους πολλούς κρατικούς στόχους των διαδηλωτών που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Τα γραφεία του βρίσκονται μέσα σε ένα κτιριακό συγκρότημα, στη βόρεια Μπανγκόκ, που στεγάζει κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η υπηρεσία μετανάστευσης και η Εφορία.

"Ζητήσαμε την εκκένωση του κτιρίου του Γραφείου Ερευνών", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Θαρίτ Πενγκντίτ. "Μέσα σε μισή ώρα θα έχουν απομακρυνθεί όλοι οι υπάλληλοί μας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Γραφείο Εερυνών πρόσφατα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη της αντικυβερνητικής εκστρατείας Σουθέπ Ταουγκσουμπάν για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισε-- την περίοδο που διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Η υπόθεση αφορά τους θανάτους τουλάχιστον 90 ανθρώπων κατά την καταστολή το 2010 των διαδηλώσεων οπαδών του πρώην πρωθυπουργού Θαξίν Σιναουάτρα, αδελφού της νυν πρωθυπουργού.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία προς το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το Γραφείο Ερευνών της χώρας.

Έχοντας υποχρεώσει πέντε υπουργεία να κλείσουν τις τελευταίες δύο ημέρες, περίπου 4.000 διαδηλωτές βγήκαν και σήμερα στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού και του εκατομμυριούχου αδελφού της.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας--που δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία-- και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του αδελφού της Γινγκλούκ, χωρίς να εκτίσει ποινή φυλάκισης για μια καταδίκη διαφθοράς του 2008.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις είναι στην Ταϊλάνδη από το 2010, όταν οπαδοί του κινήματος που έγινε ευρέως γνωστό ως "Κόκκινα Πουκάμισα" κατέλαβαν σημαντικά τμήματα της πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, έχασαν τότε τη ζωή τους στη διάρκεια των δίμηνων επεισοδίων. Στη συνέχεια, ανήλθε στην εξουσία η σημερινή πρωθυπουργός και ακολούθως εξελέγη το κόμμα της Φέου Τάι.