Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Οι τακτικοί αναγνώστες του newpost.gr είχαν προειδοποιηθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο πόστο του, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη από τις 22 Οκτωβρίου, σε άρθρο μας με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και την εκλογή του προέδρου του.

Οι προσεκτικοί αναγνώστες του newpost.gr δεν θα πρέπει να είχαν αυταπάτες και για το τι ακριβώς συνεπάγεται η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία για την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Ήδη από τις 14 Οκτωβρίου σας είχαμε προειδοποιήσει ότι τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας έχουν προτεραιότητα και ότι μεγαλόστομες υποσχέσεις, από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών, για μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση στην γερμανική οικονομική πολιτική, για περισσότερη αλληλεγγύη και ένα σχέδιο Μάρσαλ για το Νότο ήταν πολύ πιθανόν να τις φάει η μαρμάγκα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να χρησιμεύσουν ως ανταλλάγματα για κάποιο εσωτερικό ζήτημα που έχει μεγαλύτερη απήχηση στους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Η πραγματικότητα είναι πάντως, ότι ο βαθμός στον οποίο η Καγκελάριος Μέρκελ πέρασε τη γραμμή της στα ευρωπαϊκά ζητήματα θα πρέπει να κατέπληξε και τους πλέον κυνικούς.

Στο τρίτο προσχέδιο του συμβολαίου συνασπισμού τα ευρωπαϊκά, αυτά που μας ενδιαφέρουν, βρίσκονται στη σελίδα 147 και από ότι διαβάζουμε στον γερμανικό τύπο δεν αποτελούν πια αντικείμενο διαφωνίας. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε, ότι «οι ίδιες οι τράπεζες και όχι ο φορολογούμενος θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα ρίσκα που παίρνουν» κάτι που μεταφράζεται σε ένα καθαρό όχι στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Σε ότι αφορά στη λιτότητα και τα προγράμματα διάσωσης, το συμβόλαιο συνασπισμού αναφέρει ότι «Τα υψηλά χρέη θα πρέπει να μειωθούν και ότι η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να συνεχιστεί». «Η αρχή, ότι κάθε ένα από τα κράτη μέλη ευθύνεται μόνο του για τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να διατηρηθεί».

Το συμβόλαιο απορρίπτει «Κάθε μορφή κοινοτικοποίησης των χρεών» και επισημαίνει ότι τα Δάνεια στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να δίνονται μόνον ως ύστατη λύση (ultima ratio) και να συνδέονται με όρους για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες σε κρίση, που υπόσχονταν προεκλογικά οι σοσιαλδημοκράτες θα το αναζητήσει κανείς ματαίως στο συμβόλαιο συνασπισμού, απλά δεν υπάρχει. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη το κείμενο αρκείται στην εφαρμογή του ανεπαρκούς συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση του 2012.

Αν και στο συμβόλαιο υπάρχει μια ολόκληρη σελίδα για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, διάθεση να πέσουν νέα λεφτά στο τραπέζι για να αντιμετωπιστεί δεν υπάρχει, το κείμενο ζητά καλύτερη χρήση των μέσων των διαρθρωτικών ταμείων και της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πράγματα δηλαδή που γίνονται και σήμερα με μικρή επιτυχία. Στις ιδέες που υπάρχουν στην ΕΕ για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου δεν υπάρχει καμιά αναφορά.

Ο Σόιμπλε δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα προσαρμογής, στη νέα του θητεία...