Έξι αφγανοί εργαζόμενοι στη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Acted έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί όταν δέχτηκαν πυρά στην επαρχία Φαριάμπ του βορείου Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος απέδωσε την επίθεση αυτή σε αντάρτες ταλιμπάν.

"Έξι άνθρωποι, πολίτες που εργάζονταν για την Acted σκοτώθηκαν σε ενέδρα, στόχος της οποίας ήταν να πλήξει μια επταμελή ομάδα. Ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε", δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Ναμπί Τζαν Μουλαχαϊλ. Ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε από τον Μοχάμεντ Αλεμ Μουράντ, υπεύθυνο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ανοικοδόμησης της επαρχίας. "Σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους σε έργα υποστήριξης της ανάπτυξης στο βορρά της χώρας", πρόσθεσε.
Τα θύματα είχαν αναχωρήσει από τη Μαϊμάνα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Φαριάμπ και μετέβαιναν οδικώς στην περιοχή Αλμάρ, όταν το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε από "ταλιμπάν". "Τούς εξανάγκασαν να βγουν από το αυτοκίνητο και μετά τους πυροβόλησαν", διευκρίνισε ο αστυνομικός διοικητής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις δολοφονίες των εργαζομένων της Acted, η έδρα της οποίας είναι στο Παρίσι.

"Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο των συναδέλφων μας κατά τη διάρκεια της αποστολής τους. Σήμερα οι σκέψεις μας είναι κοντά στις οικογένειες και τους οικείους των συναδέλφων μας που σκοτώθηκαν, όπως και στις ομάδες μας στο Αφγανιστάν", δήλωσε στο Παρίσι ο Αντριέν Τομαρσιό, υπεύθυνος επικοινωνίας της Acted (υπηρεσίας αρωγής στην τεχνική συνεργασία και ανάπτυξη).

"Δραστηριοποιούμαστε στο βόρειο Αφγανιστάν σε έργα υποστήριξης της αγροτικής ανάπτυξης. Οκτακόσιοι άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αφγανοί, εργάζονται στο Αφγανιστάν, όπου έχουμε παρουσία 20 ετών", πρόσθεσε.
Η τραγωδία αυτή είναι το δεύτερο βαρύ πλήγμα για την Acted, της οποίας δύο εργαζόμενοι από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο στη χώρα αυτή.