Ο πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εκβίασε την Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίμησε την δεινότητά της να το πράξει, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

«Οι Βρυξέλλες έκαναν λανθασμένη εκτίμηση όσον αφορά την ουσία του προβλήματος στις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας. Δεν είναι το θέμα της Γιούλιας Τιμοσένκο, αλλά αυτό της πολιτικής των πιέσεων και των εκβιασμών που ασκεί στην Ουκρανία η εξ ανατολών γειτονική της χώρα», τόνισε ο Κομορόφσκι.

Χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Μίκολα Αζάροφ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ήταν η Ρωσία αυτή που απέτρεψε το Κίεβο να υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής Ανατολικής Συνεργασίας της ΕΕ αύριο και μεθαύριο στο Βίλνιους.
«Θα εργαστούμε για μια σώφρονα και σταθερή αντίδραση από την ΕΕ απέναντι στο ρωσικό τελεσίγραφο προς την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο πολωνός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Κομορόφσκι, «η σκληρή στάση του προέδρου (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν αυξάνει τις πιθανότητες για μια ενιαία στάση των χωρών της ΕΕ και για μια αλληλέγγυα προς την Ουκρανία ενέργεια μετά τη διάσκεψη στο Βίλνιους».

Ο Κομορόφσκι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Wyborcza, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν στο Βίλνιους μια ανακοίνωση που θα προειδοποιεί τη Ρωσία να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων της.