current views are: 1

27 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:05

Γεννήθηκε ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία

Τη δημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών – Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων Άνγκελα Μέρκελ και Πίτερ Γκάμπριελ, αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα.

Δημοσίευση 13:05’
αρθρο-newpost

Τη δημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών – Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων Άνγκελα Μέρκελ και Πίτερ Γκάμπριελ, αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τη δημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών – Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των κομμάτων Άνγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Πίτερ Γκάμπριελ (SPD), αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα.

Η προγραμματική συμφωνία που παρουσιάστηκε αναλύεται σε κείμενο 185 σελίδων, όμως για να επισημοποιηθεί να πρέπει να πάρει το «πράσινο» φως σε ψηφοφορία 470.000 μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

«Πήγαμε με διαφορετικές ιδέες στη διαπραγμάτευση και γι’ αυτό χρειάστηκε χρόνος» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην παρουσίαση μαζί με τον ηγέτη του SPD και του CSU. «Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία» πρόσθεσε.

«Είμαστε ένας μεγάλος συνασπισμός για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της Γερμανίας: Υγιή δημόσια οικονομικά, σταθερή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια» ανέφερε η ίδια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν ενοχλεί η ψηφοφορία στη βάση του. «Γιατί να μην περιμένω; Δεκατέσσερις μέρες. Κάθομαι ήσυχα και κάνω την δουλειά μου», είπε ενώ παράλληλα δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού.

O κ. Γκάμπριελ από την πλευρά του τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας θέτει ως πρώτη της προτεραιότητα τους μικρομεσαίους πολίτες που εργάζονται σκληρά». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από αλλοδαπούς επισημαίνοντας ότι «με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει». Η Άνγκελα Μέρκελ συμπλήρωσε πως η χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία συμφωνήθηκε τελικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους των ξένων οικογενειών. «Θέλουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Είναι μέρος της κοινωνίας μας». Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας πάντως εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που ελήφθη τελικά.

«Ήθελα τον μεγάλο συνασπισμό από την αρχή» σχολίασε ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος ανέφερε ότι τα διόδια σε αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους θα επιβληθούν, θέμα που είχε θέσει ως προεκλογική του «σημαία».

 

Οι επικεφαλής των CDU, CSU και SPD ξεκαθάρισαν ακόμη ότι το υκυνερνητικό σχήμα δεν θα ανακοινωθεί πριν απο την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας του SPD.

Τα κόμματα συμφώνησαν στην εισαγωγή κατώτατου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ το αργότερο ως το 2017 σε εθνικό επίπεδο, σε μια παραλλαγή της πρότασης των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το CDU κατόρθωσε να επιβάλει την θέση τoυ για μη επιβολή νέων φόρων για τους πλούσιους.

Παράλληλα, προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις για τις μητέρες και τα πρόσωπα με αναπηρία, ενώ το συνταξιοδοτικό όριο κατεβαίνει στο 63ο έτος ηλικίας, εφόσον υπάρχουν 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ, επτά δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα ήθελε η Χριστιανική Ένωση και περίπου 20 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι προέβλεπε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το SPD επέβαλε, με μικρές παραχωρήσεις, τη θέση του στο ζήτημα της διπλής υπηκοότητας, με τα παιδιά ξένων που γεννιούνται στην Γερμανία να μπορούν πλέον να διατηρήσουν και τα δύο διαβατήρια.

Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, εκτός απροόπτου, θα ορκιστεί καγκελάριος για τρίτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου.

Η προγραμματική συμφωνία (στα γερμανικά).


σχετικα αρθρα