Συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και της Ρουμανίας για το τεχνικό μέρος της κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, που θα συνδέσει τη Βιέννη με το Βουκουρέστι και το λιμάνι της Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα, θα ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ρουμάνας υπουργού Μεταφορών Ραμόνα Μανέσκου, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ.

«Είναι σαφές ότι η ανάγκη για ανάπτυξη στη Ρουμανία ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων και γι' αυτό η συνεργασία με την Κίνα είναι ευπρόσδεκτη. Η συνεργασία αυτή θα γίνει με όρους σεβασμού όλων των προϋποθέσεων και κριτηρίων που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινοποίησα στους Κινέζους εταίρους μια σειρά προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες η ανάπτυξη και κατασκευή μιας υψηλών ταχυτήτων σιδηροδρομικής γραμμής. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό διάδρομο που θα ξεκινά από τη Βιέννη, θα πηγαίνει στη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και την Κωστάντζα» ανέφερε η υπουργός.

«Θα έχουμε την πρώτη συνάντηση εργασίας στις 10 Δεκεμβρίου και μία νέα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Πιθανότατα θα ξεκινήσουμε με το τμήμα που είναι πιο εύκολο να γίνει, χάρη στις ευνοϊκές εδαφικές συνθήκες (το τμήμα Βουκουρέστι- Κωστάντζα)» διευκρίνισε η κ. Μανέσκου, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σύνδεση με το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Οι επαφές που δρομολογήθηκαν θα καθορίσουν, σύμφωνα με την κ. Μανέσκου, τις ακριβείς προθεσμίες, έναρξης και ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί και από την πορεία των συνομιλιών και τον χρόνο που θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Η Ρουμανία προτείνει το έργο να υλοποιηθεί μέσω μίας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.