Οι διαδηλωτές που ζητούν κατά χιλιάδες την πτώση της ταϊλανδικής κυβέρνησης και έφθασαν μέχρι την κατάληψη υπουργείων, επεξέτειναν την Τετάρτη το κίνημά τους σε άλλες πόλεις της χώρας πέραν της Μπανγκόκ.

Χιλιάδες άνθρωποι, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σουτέπ Τογκσουμπάν, πραγματοποίησαν πορεία χιλιομέτρων προς την περιφέρεια της πρωτεύουσας και μπήκαν στον περίβολο κυβερνητικού συγκροτήματος που στεγάζει παραρτήματα υπουργείων και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω πως η νίκη θα έρθει σε λίγες ημέρες», διαβεβαίωσε ο κ. Σουτέπ, αναχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα.

Το κίνημα που άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες πήρε έκταση, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι πολιόρκησαν πολλά υπουργεία και η κατάσταση προκαλεί φόβους για επεισόδια σε μια πρωτεύουσα συνηθισμένη στην πολιτική βία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την αποχώρηση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα, διαδηλώνοντας το μίσος τους για τον αδελφό της, Θακσίν, πρωθυπουργό ο οποίος ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα και παραμένει, παρ’ όλο που είναι εξόριστος, η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ταϊλάνδη.

Η κινητοποίηση επεκτάθηκε κυρίως στις νότιες επαρχίες, οι οποίες αποτελούν προπύργιο του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαδηλωτές που σε μερικές περιπτώσεις ήταν πολλές χιλιάδες, συγκεντρώθηκαν γύρω από δώδεκα έδρες επαρχιακών διοικήσεων, διευκρίνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.