Για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα μέχρι τον τερματισμό της διαμάχης για τα πυρηνικά και την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης δεσμεύθηκε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ωστόσο ότι το Ιράν θα επιμείνει στο δικαίωμά του για ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς και για τη συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεων κατέληξαν την Κυριακή στη Γενεύη σε μία προσωρινή συμφωνία που θα θέτει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην πρώτη διπλωματική επιτυχία από τότε που έγιναν γνωστές οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης πριν από δέκα χρόνια.

Με βάση τη συμφωνία, το Ιράν θα αναστείλει για έξι μήνες το πυρηνικό του πρόγραμμα, για παράδειγμα, διακόπτοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό άνω του 5%. Υψηλότερα επίπεδα εμπλουτισμού θα έδιναν στο Ιράν τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, φοβούνται οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο κ. Ρουχανί σημείωσε ότι είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

«Η πρώτη πόρτα άνοιξε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τα πυρηνικά, αλλά πρέπει να ανοίξουν κι άλλες πόρτες κι είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι εκεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά με διαφάνεια και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς.

Υπό την προεδρία του, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να υπάρξει διαμάχη με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συμφιλίωση.

«Υπάρχουν, βέβαια, πάντα εξαιρέσεις, που θέλουν να προκαλέσουν σύγκρουση εξαιτίας της φιλοπόλεμης διάθεσής τους», ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να υποφέρει άλλο οικονομικά εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.