Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν και έκαψαν την έδρα του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, στην πόλη Γιάφσα της κεντρικής Τυνησίας, μιας περιοχής που έχει παραλύσει από τη γενική απεργία που έχουν κηρύξει τα τοπικά συνδικάτα.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να μπουν δια της βίας στο γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς.

Οι συγκεντρωμένοι έβγαλαν από τα γραφεία του κόμματος διάφορους φακέλους με έγγραφα καθώς και έπιπλα και τα έκαψαν στη μέση του δρόμου, ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και στο ίδιο το κτίριο. Ταυτόχρονα, εμπόδιζαν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν στο σημείο, ενώ η αστυνομία ήταν απούσα.

Στη Γιάφσα και σε άλλες δύο επαρχίες έχει κηρυχθεί σήμερα γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια και τις τοπικές ανισότητες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γραφεία του Ενάχντα, τόσο στη Γιάφσα όσο και σε άλλες πόλεις, μπαίνουν στο στόχαστρο διαδηλωτών αφού έχουν δεχτεί επίθεση και στο παρελθόν, σε άλλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Καταλύτης για την κήρυξη της απεργίας στην περιοχή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει τις τρεις επαρχίες σε εκείνες όπου θα χτιστούν μελλοντικά ιατρικές σχολές και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Η Γιάφσα είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας λόγω των ορυχείων φωσφορικού άλατος που διαθέτει, όμως είναι και από τις φτωχότερες της χώρας. Μια εξέγερση που είχε ξεσπάσει στην επαρχία το 2008 λόγω της κατάστασης αυτής πνίγηκε στο αίμα.