Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αναμένει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης ζήτησε διακοπή της δίκης, επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς σε αυτή την ύστερη φάση της, εξαιρέθηκε ένα από τα τρία μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ο δικαστής Φρέντεριχ Χάρχοφ για μεροληψία.

Ο Βόισλαβ Σέσελι ζητά επίσης να αθωωθεί λόγω παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του με την 11ετή κράτησή του χωρίς καμία νομική βάση και αποζημίωση για την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων και των δικονομικών δικαιωμάτων του ύψους 12 εκ. ευρώ.

«Είναι σαφές ότι η δίκη ενώπιον του ICTY του Βόισλαβ Σέσελι δεν μπορεί να συνεχίσει με δίκαιο τρόπο και ότι η μόνη νόμιμη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι να σταματήσει αμέσως και να αφεθεί ελεύθερος ο καθηγητής Σέσελι. Νεοδιορισθείς δικαστής δεν μπορεί να επιτρέψει να συμμετάσχει σε αυτή τη φάρσα, καθώς η παρουσία του στο δικαστικό συμβούλιο θα αφορά μόνο τη σύνταξη και την ανακοίνωση της απόφασης, επειδή δικαστής ενώπιον του οποίου δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο δεν μπορεί να έχει άποψη για την υπόθεση», ανέφερε ο κατηγορούμενος με αφορμή την κοινοποίηση του διορισμού του νέου δικαστή Μαντιαγέα Νιάνγκ στην υπόθεσή του.

Η δίκη του Βόισλαβ Σέσελι για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, στη Βοσνία και στην Βοϊβοντίνα της Σερβίας έχει φθάσει στο τέλος και αναμένεται η ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο αρχηγός του SRS τονίζει ότι ο δικαστής που εκδιώχθηκε συμμετείχε στη λήψη όλων των αποφάσεων του δικαστικού συμβουλίου, οπότε κάθε διαδικασία στη δίκη είναι άκυρη.

Επιπλέον αναφέρει ότι «αναμένει την έκδοση απόφασης εδώ και 18 μήνες και ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα ανακοινωθεί».

Ο Βόισλαβ Σέσελι κρατείται στη φυλακή του ICTY από το Φεβρουάριο του 2003.