Η κινεζική εταιρεία China General Nuclear Power Corporation (CGN) θέλει να επενδύσει σε δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Ρουμανία σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία SNC-Lavalin, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Κονσταντίν Νίτα, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η Ρουμανία αναζητεί από το 2011 επενδυτές για τις μονάδες 3 και 4 του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Τσερναβόντα, ο οποίος χρησιμοποιεί σήμερα τον καναδικής κατασκευής αντιδραστήρα Candu 6.

Η εταιρεία CGN υπέγραψε προχθές Δευτέρα «εμπιστευτική δήλωση προθέσεων προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επένδυση σε αυτούς τους δύο αντιδραστήρες» εξήγησε ο Νίτα, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ βρίσκεται στο Βουκουρέστι για επίσημη επίσκεψη.

Το περιεχόμενο της δήλωσης προθέσεων που υπογράφτηκε από την CGN και την ρουμανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica δεν έχει δημοσιοποιηθεί έως αυτή τη στιγμή.

Οι Κινέζοι θέλουν να συνεργαστούν με τους Καναδούς της SNC-Lavalin οι οποίοι ασχολούνται με τους αντιδραστήρες τύπου Candu, της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στους δύο αντιδραστήρες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στο Τσερναβόντα, τόνισε ο Νίτα.
«Έχει ήδη σχηματιστεί κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η εταιρεία Lavalin του Καναδά και η κινεζική εταιρεία» υπογράμμισε ο υπουργός.

Η κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο Τσερναβόντα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 4 δισεκ. ευρώ.