Την πρώτη τους συνάντηση μετά την απόρριψη από το Κίεβο της ευρωπαϊκής προσφοράς για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο κ. Γιανούκοβιτς, ο οποίος επέλεξε τους στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα παραστεί στο δείπνο που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας προς τιμήν της αποκαλούμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία υπογράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια και αφορά συμφωνία σύνδεσης της Ε.Ε. με κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία.

Στη σύνοδο αυτή αναμενόταν να υπογράψει μια μακρόπνοη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής ένωσης που θα ήταν το επιστέγασμα χρόνιων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μετά από προφανή έντονη πίεση από τη Μόσχα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την δεινή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, ο κ. Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι δεν ήταν έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία της Ε.Ε. αλλά αντιθέτως επιθυμεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η απόφαση αυτή πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας και σοβαρές αντιδράσεις από τη φιλοδυτική ουκρανική αντιπολίτευση.

Οι ηγέτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Ολάντ και του βρετανού πρωθυπουργού Κάμερο , θα έχουν μια συνάντηση πριν από το δείπνο στο Βίλνιους για να συνεργαστούν και να ορίσουν τον τρόπο που θα χειριστούν την κατάσταση με Γιανούκοβιτς, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι η προσφορά προς την Ουκρανία παραμένει στο τραπέζι.

Το δείπνο μπορεί να είναι επίσης μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Ε.Ε. να πιέσουν προς την υπόθεση της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, πολιτικό αντίπαλο του Γιανούκοβιτς, η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας το 2011, μέσα από μια δικαστική απόφαση που η Ε.Ε. περιγράφει ως επιλεκτική δικαιοσύνη.