current views are: 2

28 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:25

Ονδούρα: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ορλάντο Ερνάντες

Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα ανακηρύχθηκε και επισήμως ο υποψήφιος της δεξιάς Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, τη στιγμή που η αριστερά καταγγέλλει νοθεία και καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις το Σάββατο, αυξάνοντας την ένταση στην χώρα.

Δημοσίευση 06:25’
αρθρο-newpost

Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα ανακηρύχθηκε και επισήμως ο υποψήφιος της δεξιάς Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, τη στιγμή που η αριστερά καταγγέλλει νοθεία και καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις το Σάββατο, αυξάνοντας την ένταση στην χώρα.

Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα ανακηρύχθηκε και επισήμως ο υποψήφιος της δεξιάς Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, τη στιγμή που η Aριστερά καταγγέλλει νοθεία και καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις το Σάββατο, αυξάνοντας την ένταση στην χώρα.

Ο πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού δικαστηρίου Νταβίντ Ματαμόρος επιβεβαίωσε τη νίκη του Ερνάντες αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων.

«Τα στοιχεία που δημοσιοποιούμε σήμερα δείχνουν σαφώς ότι νικητής των γενικών εκλογών είναι ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες», δήλωσε ο Ματαμόρος στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Globo. «Τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιεύσουμε την επίσημη διακήρυξη, μόλις καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων», πρόσθεσε.

Το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει το βράδυ της Δευτέρας «μη αναστρέψιμη» τη νίκη του Ερνάντες.

Με καταμετρημένο το 81,54% των ψήφων, ο υποψήφιος του (δεξιού) κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 35,88%, έναντι 29,14% της αντιπάλου του Σιομάρα Κάστρο, υποψήφιας του κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE) και συζύγου του έκπτωτου προέδρου Μανουέλ Σελάγια.

Ο τελευταίος καλεί σε διαδηλώσεις το Σάββατο. «Θα οργανώσουμε διαδηλώσεις, έκλεψαν τη νίκη από το αριστερό κόμμα και την Σιομάρα» Κάστρο, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009.

Ο Σελάγια εξελέγη βουλευτής την Κυριακή και έκτοτε αμφισβητεί τα αποτελέσματα κάνοντας λόγο για νοθεία.

«Επί του παρόντος δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο γιατί υπήρξε χειραγώγηση την οποία θα αποδείξουμε», επισήμανε. Το Κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης «δεν θα βάλει φωτιά στη χώρα αλλά θα προασπίσει τον σεβασμό στη λαϊκή βούληση», είπε.

Μίλησε ακόμη για «συνωμοσία» από τους «ίδιους» που τον ανέτρεψαν το 2009, μια συμμαχία στρατιωτικών, επιχειρηματιών και πολιτικών της δεξιάς που δεν του συγχώρησαν την αριστερή στροφή της πολιτικής του, μετά την εκλογή του με το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Από την πλευρά της, η σύζυγός του δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από την Κυριακή. Ωστόσο δήλωσε ότι το 19% των ψήφων «εξαφανίστηκε» από τις εκλογικές αρχές και έγραψε στο λογαριασμό της στο twitter ότι θα μιλήσει την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του συνόλου των αποτελεσμάτων.


σχετικα αρθρα