Δραστηριότητες παρατηρήθηκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, οι οποίες παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας ενός αντιδραστήρα στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον απαρχαιωμένο ερευνητικό αντιδραστήρα στο πυρηνικό συγκρότημα της Γιονγκμπιόν, ικανού, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, να παράγει πλουτώνιο για βόμβες, αλλά τόνισε ότι η επαναλειτουργία του θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι η υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Γιονγκμπιόν κυρίως μέσω δορυφορικών εικόνων.

«Παρατηρήθηκαν δραστηριότητες που παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας του 5MW(e) αντιδραστήρα», τόνισε ο Αμάνο στο συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

«Ωστόσο, καθώς η ΙΑΕΑ δεν έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι δυνατό να πούμε με βεβαιότητα εάν έχει τεθεί σε επαναλειτουργία ο αντιδραστήρας αυτός», τόνισε ο Αμάνο.

Ο αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν σταμάτησε να λειτουργεί από το 2007 στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.