Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον θα προτείνει στο Ιράν, στο όνομα των έξι δυνάμεων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μια συνάντηση για τις 5 Δεκεμβρίου "σε κάποιο σημείο της Ευρώπης" αλλά όχι στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώθηκε από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

"Η Κάθριν Αστον θα δώσει μιαν απάντηση στο Ιράν μέχρι αργά σήμερα το βράδυ και πρόκειται να συμφωνήσει στην ιρανική πρόταση για μια σύνοδο στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά όχι στην Κωνσταντινούπολη", δήλωσε η ίδια διπλωματική πηγή.

Η κ. Αστον πρότεινε να διεξαχθεί η σύνοδος κάπου στην Ευρώπη, και μάλλον στην Ελβετία, πρόσθεσε.

Η κ. Αστον ενδέχεται να προτείνει σε ένα δεύτερο στάδιο, μια επόμενη σύνοδο, που θα μπορούσε να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, επισήμανε η ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που υπογράμμισε ότι η κ. Αστον μπορεί να ζητήσει από τους Ιρανούς όπως η σύνοδος της 5ης Δεκεμβρίου διεξαχθεί σε τρεις ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ιρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, Σαϊντ Τζαλίλι πρότεινε την Τρίτη στις έξι μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Κίνα , ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη που θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 23 Νοεμβρίου ή στις 5 Δεκεμβρίου.

Ζητώντας τη διεξαγωγή των συνομιλιών στην Τουρκία η Τεχεράνη επιζητούσε να εμπλέξει στις διαπραγματεύσεις και μια χώρα που είναι σύμμαχός της για να υπάρξει μια κάποια εξισορρόπηση έναντι των δυτικών δυνάμεων, όπως εκτιμούν ιρανικά μμε.

Η Άγκυρα προχώρησε τον Μάιο μαζί με τη Βραζιλία σε μια αντιπρόταση, αποδεκτή και από το Ιράν, ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου με τις μεγάλες δυνάμεις, στη συνέχεια αποστολής σε χώρους αποθήκευσης στην Τουρκία 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού με την προοπτική ανταλλαγής του με καύσιμο παραγωγής από τη Ρωσία και τη Γαλλία για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Η πρόταση αγνοήθηκε παντελώς από τις μεγάλες δυνάμεις που εκτιμούν ότι η Τεχεράνη επιχειρεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει και νέες κυρώσεις.

Κατόπιν τούτου η Τουρκία και η Βραζιλία ψήφισαν κατά απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Αναφερόμενος στην επανάληψη των συνομιλιών ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε χθες της έξι δυνάμεις ότι δεν επιθυμούν εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των πυρηνικών.

"Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η εμπειρία μας όμως δείχνει ότι οι έξι δεν θέλουν να βρεθεί λύση. Σε ό,τι μας αφορά, το ζήτημα έχει λυθεί και εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνικές πυρηνικές μας δραστηριότητες", τόνισε ο κ. Αχμαντινετζάντ.