Το σημαντικότερο είναι οι εκλογές να διεξαχθούν ειρηνικά, επειδή τη ζημία οποιουδήποτε διαφορετικού σεναρίου θα την υποστούν οι Σέρβοι στο Κόσοβο και η ίδια η Σερβία, η οποία θα πληρώσει τις συνέπειες ανεύθυνης συμπεριφοράς, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο, την προσεχή Κυριακή.

«Θα ήταν καλό να νικήσουν εκείνοι, οι θέσεις των οποίων ταυτίζονται με τις θέσεις της κυβέρνησης της Σερβίας, ώστε να μην έχουμε παρεμβολές στις σχέσεις και στο σχεδιασμό της κοινής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, RTS.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει η συμφωνία στον τομέα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα συνταχθεί το καταστατικό της Ένωσης Σερβικών Δήμων και θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία της.

Ο κ. Ντάτσιτς, απευθυνόμενος στους Σέρβους του Κοσόβου, τόνισε ότι η Σερβία δεν έχασε τίποτα με τη συμφωνία των με την Πρίστινα και ότι οι Σέρβοι που ζουν εκεί έλαβαν τη δυνατότητα συγκρότησης της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

«Θα τα καταφέρει μόνο αυτός που διεξάγει ρεαλιστική πολιτική, όχι αυτός που ξεκινά μάχες, στις οποίες δεν μπορεί να νικήσει κι εγώ το γνωρίζω καλύτερα γιατί είδα τέτοιες καταστάσεις πολλές φορές στη ζωή μου» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι σε τέτοιου είδους περιπέτειες μπορεί να είναι επιρρεπές ένα άτομο, αλλά σε τέτοιο κίνδυνο δεν μπορεί να εκθέσει ολόκληρο το έθνος.
Απαντώντας στην ερώτηση αν αναμένει το Κόσοβο να αναφέρεται και στα 35 κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είπε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

«Είναι αδύνατο, επειδή τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά παντού θα αναγραφόταν μόνο Κόσοβο. Η ΕΕ έχει και κάποιες άλλες αξίες» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

Σχολιάζοντας το θέμα των αμοιβαίων προσφυγών της Σερβίας και της Κροατίας για γενοκτονία, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι προφανώς αυτό το ζήτημα θα φθάσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διότι η Κροατία δεν έχει το θάρρος να κάνει ένα ιστορικό βήμα.
«Νομίζω ότι αυτή είναι ίσως η καλύτερη λύση, ώστε αυτό το θέμα να διαγραφεί για πάντα από την ημερήσια διάταξη» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι η Σερβία έχει μια πολύ καλή νομική ομάδα και ότι είναι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι σε βάρος της.

Απαντώντας στην κριτική πολιτικών αντιπάλων του ότι στρέφει την εξωτερική πολιτική της Σερβίας προς τη Ρωσία και την Κίνα, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι η Σερβία δεν πρέπει να έχει διαφορετική στάση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, «οι οποίες», όπως παρατήρησε, «στέκονται στη σειρά μπροστά από το γκισέ του Πεκίνου και της Μόσχας».