Δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε σουνιτικές περιοχές αλλά ανήκαν σε σιίτες έκλεισαν μετά από παρέμβαση σουνιτών υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Μπαχρέιν.

Καταστήματα στις πόλεις Ρίφα, Αουάλι, Σακίρ Σανάντ και Σαλμπαμπαντ, καθώς και στο Μουαράγκ, βόρεια της πρωτεύουσας Μανάμα αποτέλεσαν στόχους επιθέσεων που έγιναν ταυτόχρονα χθες το βράδυ.

Στην πρωτεύουσα Μανάμα καταγράφηκε τουλάχιστον μία επίθεση εναντίον αντικυβερνητικού διαδηλωτή, όταν τέσσερις μασκοφόροι άνδρες επιτέθηκαν σε έναν νεαρό την ώρα που έφευγε από μία διαδήλωση, προκαλώντας του μικρά τραύματα.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δέχτηκαν επιθέσεις, ήταν παραρτήματα αμερικανικών εταιρειών, όπως η Papa John's, η Chili's, η Dairy Queen και η Hardee's ενώ στόχος έγινε και η βρετανικών συμφερόντων αλυσίδα Costa Coffee.

Οι διαδηλωτές πήγαιναν από επιχείρηση σε επιχείρηση, αναγκάζοντας τις να διακόπτουν τη λειτουργία τους και να αναρτούν φωτογραφίες της ηγεσίας της χώρας στις βιτρίνες τους. Καταστροφές δεν αναφέρθηκαν.

Τα περισσότερα περιστατικά έγιναν κοντά σε αστυνομικά τμήματα ή υπό την επιτήρηση της αστυνομίας που όμως έδειξε ελάχιστη παρουσία.

Ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο έκλεισε και οι έμποροι και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων έστειλαν λεωφορεία για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι τους, κυρίως φιλιππινέζοι, νοτιοασιάτες και αφρικανοί.

Τα επεισόδια συνέπεσαν με την αύξηση της έντασης ανάμεσα σε σουίτες και σουνίτες στο μικρό νησί του Κόλπου ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, μία ένωση επτά οργανώσεων της αντιπολίτευσης εξέδωσε κοινή δήλωση προειδοποιώντας για αύξηση της βίας, καθώς εντείνονται οι σποραδικές συγκρούσεις στους δρόμους και τα σχολεία.

Η ένωση περιλαμβάνει Σιίτες, αριστερούς και μπααθιστές, οι οποίοι λένε ότι είναι αντίθετοι στην πρόσκληση για διαδήλωση στη Ρίφα «εξαιτίας του σεβασμού για τα αισθήματα των κατοίκων εκεί».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ήθελαν να «αποφύγουν κάθε περίσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση», όπως δήλωσε ο Αλί Σαλμάν, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης, αλ Ουέφακ.

Ο Σαλμάν και οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις αρχές ότι εσκεμμένα ενισχύουν τις εντάσεις ενώ απηύθυναν έκκληση να σταματήσουν και οι φοιτητικές διαμαρτυρίες μετά την κλιμάκωση της Τρίτης, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις σε ένα σχολή θηλέων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην πρωτεύουσα χιλιάδες δάσκαλοι, μαθητές και γονείς διαδήλωσαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Ματζέντ αλ-Νουαμί.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών απειλούν να κλείσουν τα σχολεία εάν δεν ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι μαθητές και το προσωπικό από την κλιμακούμενη βία.

Οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν ξεκίνησαν στο μέσο του περασμένου μήνα με αίτημα μεταρρυθμίσεις, εμπνεόμενες από τα αντικυβερνητικές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκαν και μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή επτά ανθρώπων ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Οι Σιίτες αποτελούν το 70% του πληθυσμού της χώρας, αλλά η οικογένεια που κυβερνά ασπάζεται το σουνιτικό δόγμα.