Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα ξεκινήσει η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" ανήγγειλε ο τεχνικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας "South Stream Bulgaria" Αντρέι Φιξ, παρουσιάζοντας την έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου σε εκπροσώπους του βουλγαρικού και ξένου Τύπου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου τεχνικού διευθυντή της μεικτής κατασκευάστριας εταιρείας, (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η ρωσική Gazprom και ο αρμόδιος δημόσιος φορέας της Βουλγαρίας ΒΕΗ, με ποσοστό 50% έκαστος), εντός του 2015 προβλέπεται να ξεκινήσει η ροή του φυσικού αερίου από το σωλήνα στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Μέχρι το τέλος του 2017, ο διεθνής αγωγός θα φθάσει την πλήρη μεταφορική ικανότητά του (στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου).

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας θα εγκατασταθούν συνολικά 300.000 σωλήνες (μήκους 12 μέτρων έκαστος). Κάθε μέρα θα τοποθετούνται σωλήνες που θα καλύπτουν δύο με τρία χιλιόμετρα.

Από την πλευρά της, η Βουλγάρα εμπειρογνώμονας Μιγκλένα Χρίστοβα ανακοίνωσε, ότι ο διεθνής αγωγός θα πρέπει να παρακάμψει 83 βυθισμένα καράβια που έχουν εντοπιστεί στη διαδρομή του.

Η κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού εντός της επικράτειας της Βουλγαρίας έχει, ήδη, αρχίσει με τη συμβολική "πρώτη οξυγονοκόλληση" στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και του διευθύνοντα σύμβολου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, υπενθυμίζει ο βουλγαρικός Τύπος.