Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως πέρα από το "καυτό" ζήτημα της οικονομίας, η Σύνοδος έχει ως στόχο την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής στο ζήτημα της κρίσης της Λιβύης.

"Πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα και ελπίζω ότι η έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να το πράξει", τόνισε ο ούγγρος ΥΠΕΞ, Γιάνος Μάρτονι στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό MR1-Kossuth.

"Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στη δημοκρατία", πρόσθεσε. Ο Μάρτονι τόνισε ότι οι επιπλέον κυρώσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις -κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής- στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο", πρόσθεσε ο ούγγρος υπουργός.

Ο Μάρτονι τόνισε ακόμα ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. "Ένα είναι σίγουρο. Πως ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να συνεργαστούμε όσο πιο στενά γίνεται με τις αραβικές χώρες", υπογράμμισε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, θέλει να παραιτηθεί αμέσως ο Καντάφι και δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή για να συζητήσει το μέλλον της χώρας του, δήλωσε σήμερα η ίδια, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πριν από τη σύνοδο πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί "για κάθε ενδεχόμενο" για να διώξει τον συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία.

"Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν πολιτική βούληση, φιλοδοξία και ενότητα για να πουν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει, ότι το καθεστώς του είναι παράνομο, ότι αυτό που κάνει στο λαό του είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε ο Κάμερον.

"Θα ενισχύσουμε τα μέτρα" για να "ασκήσουμε πίεση" στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. "Θα πρέπει επίσης να προβλέψουμε όλα τα ενδεχόμενα", επέμεινε. "Αυτό είναι ζωτικής σημασίας".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής πως η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από τους ευρωπαίους εταίρους της να αναγνωρίσουν τη λιβυκή αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης "τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών στη Βόρεια Αφρική" για την υποδοχή των "εκτοπισμένων", επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι ως ύστατη επιλογή υπέρ των λίβυων αμάχων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να λάβει ισχυρές ιστορικές αποφάσεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα για τη Λιβύη.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών από τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι και σήμερα είχαμε μια επιτυχή συνεργασία με την Ολλανδία για τον επαναπατρισμό τριών Ολλανδών πολιτών.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν, παράλληλα, το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής στρατιωτικής αποστολής στο βορειοαφρικανικό κράτος, αναφέρει σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έδωσε στη δημοσιότητα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες, η ΕΕ "θα συντονίσει τις προσπάθειες για αποτελεσματική χρήση κεφαλαίων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές".